BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.443,62
HABER /  DÜNYA

Rehine krizinde flaş gelişme! Charlie Hebdo saldırganları öldürüldü!

Fransa'da polis tarafından kıstırılan Cherif ve Said Kouachi kardeşler yapılan bir operasyonla öldürüldü, rehine ise kurtarıldı.

Abone ol

Fransa'da Charlie Hebdo saldırısını gerçekleştirdiğinden şüphelenilen Cherif ve Said Kouachi kardeşler öldürüldü. Kardeşlerin rehin tuttuğu kişi ise sağ olarak kurtarıldı. Diğer yandan AFP, marketteki rehinelerin de kurtarıldığını bildirdi.

Kouachi kardeşler bugün öğlen saatlerinde Paris'in yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusundaki Dammartin-en-Goele yakınlarında tespit edildi. Şüphelilerin yanında en az bir rehine de vardı. Şüpheliler kovalamacanın ardından yakındaki bir matbaada kıstırıldı. Saatlerce süren kuşatmanın ardından az önce binanın olduğu bölgede silah ve patlama sesleri duyuldu. Aynı yerden duman yükseldiği görüldü. AFP'ye konuşan bir kaynak, polisin operasyon başlattığını söyledi.

Matbaanın bulunduğu yer bir sanayi bölgesi. Olay yerindeki beyaz bir binanın üstünden dumanlar çıktığı görülüyor. Kısa bir süre önce aynı binanın üstünde dört güvenlik görevlisi vardı.

MARKETTEKİ REHİNE KRİZİ DE BİTTİ!

Fransa'nın başkenti Paris'teki bir koşer marketine girip içeridekileri rehin alan saldırgan öldürüldü. Amedy Coulibaly isimli saldırganın rehin tuttuğu kişilerden dördü ölü bulundu, diğer rehineler kurtarıldı. Coulibaly'nin Charlie Hebdo saldırısını düzenlediği açıklanan Kouachi kardeşlerle ilişkisi olduğu tespit edilmişti. Coulibaly, "Kouachi kardeşler baskını durdurulmazsa tüm rehineleri öldürürüm" demişti. Fransız polisi, iki noktaya da aynı anda operasyon yaptı.

Charlie Hebdo saldırısı şüphelileri Cherif ve Said Kouachi kardeşlerin, Paris'in yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusunda bir rehine ile kapana kıstırılmasının ardından kentte ikinci rehine krizi yaşandı. Bu kez de bir koşer marketine giren saldırgan içeridekileri rehin aldı. Kouachi kardeşleri tanıyan saldırganın dün Paris'te, bir kadın polis memurunu öldüren kişi olduğundan şüpheleniliyordu. Fransız polisi, TSİ 18.00 sularında markete operasyon başlattı. Olay yerinden patlama ve silah sesleri geldi. Marketteki rehinelerin dördünün öldürüldüğü, geri kalanının kurtarıldığı bildirildi.



Matbaa binasının tam karşısında oturan ve Liberation'a konuşan bir kişi, yaklaşık 45 saniye boyunca silah seslerinin duyulduğunu, bu sırada çok korktukları için pencerelerden uzaklaştıklarını, bu sırada seslerin kesildiğini anlattı. Söz konusu kişi, yaklaşık dört dakika sonra büyük bir patlama sesiyle sarsıldıklarını söyledi.

Kouachi kardeşlerle polis arasında telefon görüşmesi yapıldığı ve şüphelilerin "Şehit olmaya hazırız" dediği öğrenildi.

Operasyona çok sayıda polis ve beş helikopter katılıyor. Helikopterlerin üzerinde termal kameralar da mevcut.

RTL radyosu, şimdiye kadar en az iki kişinin yaşamını yitirdiğini, 20 yaralı olduğunu bildirdi. Paris Savcılığı ise "Ölü olduğu bilgisi doğru değil" şeklinde açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığı sözcüsü de ölü ve yaralı olduğu bilgisinin doğru olmadığını söyledi. Liberation gazetesi de yakındaki Meaux hastanesinde kriz masası kurulduğunu bildirdi.

Polisin güvenlik kordonuna aldığı bölgede inanılmaz bir insan avı yürütülüyor. Jandarma bölgede yaşayanlara dışarı çıkmamaları konusunda uyarılar yapıyor. Olay yerine çok yakın olan Charles de Gaulle Havalimanı'nın iki pistinde uçakların inişine izin verilmiyor. 

'GÜNLER SÜREBİLİR'
İçişleri Bakanlığı sözücüsü Pierre-Henry Brandet, Twitter'dan paylaştığı mesajında "Önceliğimiz diyalog sağlamak. Bu uzun sürebilir, saatler hatta günler olabilir" ifadelerini kullandı.


Elysee Sarayı Twitter hesabından bu fotoğrafı paylaşıp, Cumhurbaşkanı Hollande başkanlığında İçişleri Bakanlığı'ndaki kriz toplantısının devam ettiğini bildirdi.

MATBAADA KISTIRILDILAR
AFP, soruşturmaya yakın bir kaynağa dayanarak şüphelilerin bölgedeki ufak bir matbaada saklandıklarını bildirdi. Haberde ayrıca, şüphelilerin kaçmadan önce Peugeot 206 model bir aracı kaçırdıkları, aracın içindeki kadının ise bu kişilerin aranan şüpheliler olduğunu teşhis ettiği bilgisi yer aldı. Şüphelilerin kıstırıldığı matbaanın içinde rehinelerin olduğu söyleniyor ancak kaç kişi oldukları henüz belli değil.

CNN matbaada tek bir rehine olduğunu ve bu kişinin de bir kadın olduğunu; rehine için pazarlıkların sürdürüldüğünü öne sürdü.

AP ajansı ise şüphelilerle polisin telefon görüşmesi yaptığı haberini geçti. Habere göre iki kardeş, pazarlıkları kabul etmeyerek "Şehit olmaya hazırız" dedi.


Paris'in yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusunda yer alan bölge, Charles de Gaulle Havalimanı'na sadece 12 kilometre uzakta.


Polis bir noktadan sonra gazetecilerin kovalamacayı takibine izin vermedi.

'POLİS SANIP TOKALAŞTIM'

France Info radyosuna konuşan Didier isimli bir kişi, Kouachi kardeşlerle sabah karşılaştığını ve el sıkıştığını, kendisini polis olarak tanıtan kardeşlerden birinin "Buradan uzaklaşın, sivillere zarar vermeyiz" dediğini anlattı. Simsiyah giyimli, kurşun geçirmez yelekli ve ağır silahlı bu kişileri ilk başta polis sanan ancak daha sonra onlardan şüphelenen Didier, ardından polise haber verdiğini söyledi. 

Charlie Hebdo saldırısını düzenlediğinden şüphelenilen Cherif ve Said Kouachi kardeşlerin aynı bölgede Peugeot marka bir aracı gasp ettikleri öne sürüldü. Bazı televizyon kanalları polisle şüpheliler arasında otobandaki kovalamacayı canlı olarak verdi ancak polis bir noktadan sonra basın mensuplarının takibine izin vermedi.


Şüphelilerin saklandığı iddia edilen matbaanın arşiv fotoğrafı.


Matbaanın bulunduğu yer.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de şüphelileri yakalamak için operasyonun devam ettiğini doğruladı. Başbakan Manuel Valss ise "Din, medeniyetlere karşı değil teröre karşı savaş halindeyiz" diye konuştu.