BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Referandum ihtimali anayasaya aykırı

TBMM'de kabul edilen ancak oylamada 367 oy şartını aşamayan yerel seçim teklifinin referanduma gitme riskine CHP'den tepki geldi.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin oylama sonucunu değerlendirirken, ''Teknik olarak, halk oylaması ihtimali gözüküyor olmakla birlikte, bu, Anayasa'ya aykırılık teşkil edecektir'' dedi.

Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin 72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edilmesini değerlendirdi.

''Oylama sonucu hayırlı olsun'' diyen Hamzaçebi, milletvekillerinin özgür iradeleri ile kapalı ve gizli oylama sonucunda, oylarını sandığa yansıttıklarını ve sandıktan böyle bir sonuç çıktığını ifade etti.

Bu durumda Anayasa'ya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, teklifin halk oyuna sunulmasına ya da teklifin Meclis'e iadesine karar verebileceğini vurgulayan Hamzaçebi, şunları söyledi:

''Halk oyuna sunulması ihtimali değerlendirildiğinde, ilgili yasa hükümlerindeki süreler dikkate alındığında, bu oylama en iyi ihtimalle 2,5 ay kadar bir zamanı alacak. 2,5 ay sonra halk oylaması ile bu kabul edilirse, Anayasa'nın, 'seçimlere 1 yıl kala yapılacak değişiklikler, ilk seçimlerde uygulanamaz' hükmüne aykırı olacaktır. Yani teknik olarak, halk oylaması ihtimali gözüküyor olmakla birlikte, Anayasa'nın bu hükmüne aykırılık teşkil edecektir. Bu durumda yasanın Sayın Cumhurbaşkanı tarafından TBMM'ye iadesi ihtimali daha öne çıkıyor. Tabii ki en iyi değerlendirmeyi Sayın Cumhurbaşkanı yapacaktır.''

Hamzaçebi, oylama sonucunun kendisi için de sürpriz olduğunu sözlerine ekledi.