BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Ramazan öncesi tüketiciyi sevindirecek haber

Ramazan ayına az bir süre kala pazar tezgahlarında el yakan domates, Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Sökün köyünde tarla ürünlerinin pazara...

Abone ol

Ramazan ayına az bir süre kala pazar tezgahlarında el yakan domates, Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Sökün köyünde tarla ürünlerinin pazara girmesiyle bir hafta içerisinde tekrar normal seviyelerine düşmesi bekleniyor.
Sera ürünlerinin tükenmesi, hava sıcaklarının artması ve ‘ara boşluk’ dönemi nedeniyle domates fiyatları bazı tezgahlarda 5-7 TL aralığına kadar çıkarken, Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Sökün Köyünde tarla ürünlerinin pazara girmesiyle bir hafta içerisinde tekrar normal seviyelerine düşmesi bekleniyor.
Sökün köyünde açıkta domates üretimi yapan çiftçiler Rıfat Sıyrık ve Günhan Çelik, sera ürünlerinin tükenmesi, hava sıcaklarının artması ve ‘ara boşluk’ dönemi nedeniyle domates fiyatlarının bazı tezgahlarda 5-7 TL aralığına kadar çıktığını belirterek, “Silifke’nin yayla köylerinde henüz açıkta domates üretimine başlanmadı. Ova köylerdeki açıkta ki domates hasadına başladık. Yıllardır domates üretiminden kar elde etmedik. Bugün hasadını yaptığımız domatesin fiyatı 1 ila 1.50 TL arasında satıldı. Bir haftaya kalmaz Büyük İllerde 5-7 TL arasında satılan domatesin fiyatı düşer” diye konuştu.
Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, yaptığı açıklamada, ilçe genelinde 14 bin 500 dönümlük arazide domates üretimi yapıldığını ve her yıl 175 bin ton domates hasat edildiğini belirtti.
Domates üretiminin 4 bin dönümlük bölümünün serada olduğunu, kalan kısmının da açık alanda yapıldığını ifade eden Süngü, yaklaşık 58 bin ton domatesin başta Rusya olmak üzere Romanya, Macaristan, İran, Irak ve Bulgaristan’a ihraç edileceğini vurguladı.
Silifke’nin çileğiyle ünlü olmasına rağmen, domates üretiminde de iddialı konuma geldiğini işaret eden Süngü, “Her yıl üretimin üçte birinden fazlasını ihraç ederek, gerek ülke gerekse ilçe ekonomisine 30 milyon liralık döviz girdisi sağlıyoruz” ifadesini kullandı.
Seradaki domateslerin arılarla döllendiğini, buna bağlı olarak da dolgun, şeklinin düzgün, renginin koyu olduğunu, bu nedenle de üreticilerin hem hormonsuz hem de iri domates ürettiğine dikkati çeken Süngü, şunları kaydetti:
“İlçedeki domates üretimi ve kalitesi her geçen gün artıyor. Kalitenin artmasında, yapılan eğitim çalışmalarının faydası oldu. Artık çiftçiler gelişigüzel değil, bilinçli üretim yapıyorlar. Yani babadan kalma yöntemleri terk edip, bilimsel verileri dikkate alıyorlar. Bu da üründe verim ve kaliteyi artırıyor.”
(İHA)