BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,89
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Ramazan boyunca seks yasak mı?

Abuk sabuk sorular karşısında isyan eden Radikal yazarı Nur Çintay'dan acil çağrı: Acele 101 din kitabı hazırlansın...

Abone ol

"Çağdaşlara, modernlere, kentlilere, laiklere, laikçilere, burjuvalara, cool’lara, en iyi eğitimleri almışlara, dinle hiç işi olmayanlara, acil bir başka şekil ‘Din 101’ tasarlansın. Dine giriş. Yeni başlayanlar için. Yoksa halleri harap"

Yukarıdaki satırlar Radikal yazarı Nur Çintay'a ait. Çintay yakın çevresinde konuşulanları şöyle yansıttı:

- ‘Aaa, Kurban Bayramı gene Şeker’den sonraya geliyor’, “Aaa, ne tesadüf, bu Şeker Bayramı gene yaza denk geliyor”, “Aaa, Ramazan’dan sonraki Kurban değil miydi?”, “Aaa, Şeker Bayramı gene mi üç gün?”, “Aaa bi dakka, üç hangisi dört hangisiydi?”leri ilk duyduğumda çok afallıyordum. Dinle bir bağın olsun olmasın, yıllardır bu ülkede yaşıyorsun... Mecburi din eğitimine de gerek yok, günlük gazete-TV eğitimi, taksi şoförü hasbıhali bile bunları öğretir gibi geliyordu.

Fakat kendini ‘modern’, ‘çağdaş’, ‘laik’ vs diye tanımlayanlar yıllarca o kadar öcü gibi kaçmışlar ki bu mevzulardan, ortalık babasının cenaze namazında çaktırmamak için ağzını oynatanlar ve Ertuğrul Özkök’ün Hac tefrikasını ilmihal belleyenlerle dolu.

Ramazan’da cehalet de, hayal gücü de, fanteziye yatkınlık da iyice çıkıyor ortaya. Dünkü Radikal Cumartesi’de “Pastil de mi bozuyormuş?” diyenden, porno izlemenin zararsızlığına inanmak isteyene, orucu neyin bozup neyi bozmayacağına dair kamuoyundaki bitmek bilmez sualler ve yaygın inanışlar vardı.

Biz bu haberin muhteviyatına gülüp sayfasını yaparken, gözümüzün önünde
haberin âlâsı cereyan etti:

“Yaa seks bütün Ramazan boyunca yasak di mi?” diye sordu bir arkadaşımız. “Nasıl yani?” dedim. “Bayağı, bayrama kadar, 30 gün” dedi.

Olur mu canım öyle şey demeye kalmadan, başka bir arkadaşımız, “Tam yasak değil ama yapılmazsa daha iyi” diye düzeltti!

Sonrasında ne dediysek bu iki arkadaşımızı tam manasıyla ikna edemedik. Sadece oruçluyken seks yapmama fikri onları kesmedi, iftarla sahur arasında ‘dünyanın tüm lezzetlerinin’ tadılabiliyor olmasına bir türlü inanmadılar!

Ama öylesine inanmaz gözlerle bakıyorlardı ki, bir ara çok çaresiz hissettim. Tam o esnada CİSED - Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği’nden “İftardan hemen sonra seks yapmayın” diye, mail geldi. “Ramazan’da cinselliği yaşamak günah değildir” diyor, sadece ağır bir iftarın üstüne bir de mıncık makarnanın fazla gelebileceğini söylüyordu, yoksa yeşil ışık sahura kadar yanıyordu.
Fakat bizimkilerin bir türlü aklına yatmadı. Neyse ki oruç tutmuyorlar, yoksa sahte yasaklarla hayatı hiç yoktan zorlaştıracaklar kendilerine.
“Yaa sizin dediğiniz gibi olsa bayramda sokakta insan olmaz!” dedi bir başka arkadaşımız. Çok gülündü, çok püskürüldü, ama gözlerdeki şüphe bâki kaldı.
Kıssadan hisse: Çağdaşlara, modernlere, kentlilere, laiklere, laikçilere, burjuvalara, cool’lara, en iyi eğitimleri almışlara, dinle hiç işi olmayanlara, acil bir başka şekil ‘Din 101’ tasarlansın. Dine giriş. Yeni başlayanlar için. Yoksa halleri harap. 

Bu seferlik kısa keselim. Bu sıcakta üçer dakikalık donarak titreme ve akabinde bir litre su imal etme nöbetleri geliyor; klimadan ayvayı yedim galiba. Bakın bu da bir Ramazan sorusu olabilir: Klimadan ayvayı yemek, orucu bozar mı?