BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Rahşan affına savunma

Mehmet Ali Ağca, Rahşan affından yararlandı. Bu duruma itiraz eden DSP lideri Sezer'in gerekçesi var.

Abone ol

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ''DSP iktidarı döneminde çıkarılan Şartlı Salıverme Yasası'nın birçok konuda hedefine ulaştığını'' belirterek, ''Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesinde o yasanın yeri olmadığı çok açık'' dedi.
   
İstanbul Çevre Konseyi'ni ziyaret eden Sezer, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında işsizliğin geldiğini ifade ederek, Türkiye'nin hızla kalkınması gerektiğini bildirdi.
   
Sezer, kalkınma ile çevre ve doğanın korunması kavramlarının birbirlerinin karşıtı değil, birlikte ele alınması gereken konular olduğunu vurguladı.
   
Türkiye'nin hem kalkınmasını sağlamak hem de çevre ve doğayı koruması gerektiğini anlatan Sezer, bu konuda teknolojinin sağladığı imkanlardan da yararlanmak gerektiğini söyledi.
  
Sezer, parti olarak kalkınma ile birlikte doğa ve çevrenin korunmasına büyük önem verdiklerini, bu konuda projeler de hazırladıklarını kaydederek, Türkiye'nin su, toprak, göl, nehir, orman ve bitki örtüsünün korunması için her türlü önlemin alınmasının önemine değindi.
   
Çevre konusuyla ilgili dünyadaki finans kaynaklarının yeterince değerlendirilemediğine işaret eden Sezer, sağlanacak kredilerle arıtma tesislerinin tamamlanabileceğini dile getirdi.
   
Zeki Sezer, Türkiye'nin zengin doğal kaynakları ve insan potansiyeli bulunduğuna dikkat çekerek, bu gücün harekete geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
       
    -ŞARTLI SALIVERME YASASI VE AĞCA-
   
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan DSP Genel Başkanı Sezer, bir gazetecinin ''Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesiyle ilgili Şartlı Salıverme Yasası da eleştiriliyor. Bu konudaki görüşünüz nedir?'' sorusu üzerine şunları söyledi:
   
''Eleştirmek herkesin doğal hakkı. DSP, iktidar olduğu dönemde 384 adet yasa çıkartarak Türkiye'nin önünü açtı. Batmış bir ekonomiyi, bankaları hortumlanmış bir ekonomiyi devralmıştık. Çıkarılan yasalardan biri de Şartlı Salıverme Yasası idi. Birçok konuda Şartlı  Salıverme Yasası'nın hedefine ulaştığını rahatlıkla söyleyebilirim. Örneğin hapishaneler, devletin giremediği, suç örgütlerinin yönetildiği yerlerdi. O yasayla birlikte hapishaneler belli bir düzene, mahkumlar da insanca yaşayacağı bir sisteme kavuşturuldu.''
   
DSP lideri Sezer, yasanın bazı küçük olumsuz etkilerinin  olabileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
   
''Fakat Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesinde o yasanın yeri olmadığı çok açık. Hiç kimse, 1991'de Özal hükümetinin çıkardığı Tahliye Yasası'ndan söz etmiyor. Hiç kimse, bu hükümetin TCK'da yaptığı değişikliklerle suç unsurlarının değiştirilmiş olmasından söz etmiyor. Yine hiç kimse, bu hükümetin Maliye Bakanı'nı ilgilendiren 4 adet af yasası çıkarmış olmasından söz etmiyor. Ağca, 1991'deki yasadan yararlandı, bizim dönemimizde çıkardığımız yasadan yararlanıp yararlanmadığı ise henüz tartışılıyor. Çıkan yasanın içeriğine göre, yararlanmamış olması gerekiyor. TCK'daki değişikliklerle suç unsurlarının değiştirilmesinden de yararlandı.''
   
Zeki Sezer, ''Şartlı Salıverme Yasası ile 50 bine yakın kişinin cezaevlerinden çıkarıldığını, 500'ü aşkın kişinin tekrar suç işleyerek döndüğünü'' anlatarak, ''Tekrar suç işleme oranı yüzde 1.34. Normal  toplumda suç işleme oranı daha yüksek. Bu anlamda yasanın amacına ulaştığını söylüyorum'' dedi.