BIST 10.177
DOLAR 32,27
EURO 34,96
ALTIN 2.440,88
HABER /  DÜNYA

PYD iki şehre belediye başkanı atadı

Kobani ve Afrin şehirlerine belediye başkanı atayan PYD, suç işleyenleri yargılayan mahkemeler bile kurdu.

Abone ol

Terör örgütü KCK/PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD, el koyduğu Kobani ve Afrin şehirlerine belediye başkanı atadı.

Yönetimine el konulan diğer şehirler Haseki, Tırbesıpi, Amude ve Derik'e ise yakın zamanda başkan atanacağı ileri sürülüyor. Kobani, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Mürşitpınar köyü sınırının sıfır noktasında bulunuyor. 

BDP'Lİ BİR HEYET KÜRT ULUSAL KONSEYİ İLE GÖRÜŞECEK

Bu arada BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün başkanlığını yapacağı bir heyetin, Suriye'de Kürt bölgesine giderek sözde Kürt Ulusal Konseyi yöneticileriyle görüşmeyi planladığı, heyetin PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ile de görüşeceği ifade ediliyor.

SINIRA KÜRT BAYRAĞI

Suriye’de Esad güçleriyle Özgür Suriye Ordusu arasında çatışmalar Halep ve civarında yoğunlaşırken, Türkiye sınırındaki Kürt kentlerinde sessiz bekleyiş sürüyor.

Muhaliflerle Suriye ordusu arasındaki çatışmaları izlemekle yetinen Kürtler, bölgede Esad sonrası oluşacak yönetim boşluğunu gidermek için ortak çözüm arıyor.

KAMIŞLI DA KÜRTLERİN ELİNDE

Yönetimin Kürtlerin eline geçtiği Kamışlı’da, Suriye güçleri görüntü olarak varlığını sürdürürken, Suriye istihbarat örgütü ise bölgedeki gelişmeleri düzenli olarak Şam’a bildiriyor. Mardin’e 60 kilometre uzaklıkta, sınırda yer alan Amude kasabasına giden yolun üzerindeki karakolda Suriyeli askerler, kum torbalarını siper ederek, bulundukları yeri koruyor. Amude kenti girişi, yol kontrolü Kürtlerin oluşturduğu sivil savunma komiteleri tarafından yapılıyor. Kent merkezindeki karakollar ise tamamen boş ve tahrip edilmiş. Baba Esad ile Beşar Esad’ın karakoldaki resimlerinin ise üzerleri karalanmış.

ÖCALAN GÖSTERİLERİ

Amude ve diğer Kürt yerleşim biriminde önceki gün ve dün PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın tutukluğu için gösteriler yapıldı. Gösterilerde büyük boy Öcalan posterleri ve Kürt bayrakları taşındı. Kadın ve çocukların da bulunduğu gruplar, “Öcalan’a özgürlük” sloganı attı.

SINIRA KÜRT BAYRAĞI

Mardin’in Kızıltepe ilçesinin karşısındaki Dırbesiye ilçesinde Türkiye’den çıplak gözle görülecek hakim tepelere ve TV verici direklerine dev Kürt bayrakları, sokaklarda ise elektrik direklerine Türkiye’deki çatışmalarda ölen Suriyeli PKK’lıların fotoğrafları asıldı.

HER 5 KM'DE BİR KONTROL NOKTALARI KURULMUŞ

Öte yandan Taraf gazetesi muhabiri Kürt denetimine giren bölgeleri gezdi. İzlenimler ve ayrıntılar gazetenin manşetine taşındı. Haberde denetim altındaki bölgelerden çarpıcı izenimler aktarılıyor. Suriye'de her 5 kilometrede bir kontrol noktaları kurulduğu belirtiliyor. İşte haberin detayları:

HALK KOMİTELERİ KURULMUŞ

Yaklaşık 3 milyon Kürdün yaşadığı bu bölgelerde toplam 13 Kürt partisi var. Bunların en öne çıkanı hiç kuşkusuz yönetimi fiilen üstlenmiş görünen Demokratik Birlik Partisi (PYD). Onlar ısrarla “Biz bağımsız partiyiz” deseler de, herkes onları PKK’nın Suriye kolu olarak görüyor hala. Kontrol noktalarında, birçok resmi binada PYD bayrakları var, bazılarının yanına PKK bayrağı da çekilmiş. Bu partilerin güçbirliği olan TEVDEM ( Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi) yönetimi halk komiteleri eliyle yaşamı denetim altına almış. Mahkemeler bile kurulmuş. Suç işleyenler yargılanmaya başlanmış bile. PYD, Kobani ve Afrin şehirlerine belediye başkanı bile atadı.

KİMLİK DAHİ VERİLMEZDİ

Kamışlı kentinde insanlar en ufak bir tereddüt bile göstermeden yanımıza yaklaşıyor. Söyledikleri ise adeta kentin ortak sloganı: “Kürdistan’ı kurduk, kimseye vermeyeceğiz.” İsminin Şükrü Ali Kurt olduğunu söyleyen bir vatandaş, Esed’e çok tepkili: “O bizlere hep asimilasyon politikası uyguluyordu, bize yapmadığı kalkmadı. Günlerce işkence görenlerimiz oldu. Kimlik dahi verilmezdi bize. Bir devlet kurumunda işlemlerimizi yaptırabilmek için mutlaka rüşvet vermek zorundaydık. Devlet kurumlarında iyi noktalara gelen bir Kürt bulamazdınız burada.”

Taraf muhabiri Hikmet Durgun, ilginç bir ayrıntıyı daha okurlarına duyurdu. Kürtlerin Kobani’de sadece hava kuvvetleri binasına neden dokunmadığı muhabirin ağzından böyle aktarılıyor:

İLGİNÇ GEREKÇE

"Resmi kurumların içinde, önünde eli silahlı Kürt milisler var dedik ama bir tek yer hariç. Burası Kobani’deki Hava Kuvvetleri binası. Esed rejiminin en güçlü noktası olan ve rejimin sigortası denen Hava Kuvvetleri’nin Kobani’deki binasına ise Kürtler el koymamış. Hatta adı konmamış bir koruma da uygulanıyor. Çünkü binadaki 40 asker ve aileleri Esed’in akrabaları. Kobani’yi kontrol eden Kürtler buraya gittiklerinde binadakiler “Bizi buradan çıkarırsanız muhalifler mutlaka yolda yakalar ve öldürür” demişler PYD güçlerine. Bunun üzerine dokunulmamış binaya."