BIST 10.061
DOLAR 32,38
EURO 34,66
ALTIN 2.395,52
HABER /  DÜNYA

Putin'in başına saksı mı düştü?

Demir yumruk olarak biliniyor. Tavizsizliği ile tanınıyor. Peki nasıl oldu da Rusya, Suriye konusundaki vetosundan vazgeçip sert bildiriye imza koydu?

Abone ol

İNTERNETHABER (DETAY HABER) - RUSYA nasıl oldu da BM'de Suriye için hazırlanan çok sert kınama kararına imza attı? Demir yumruk Putin son anda neden direnmekten vazgeçti? Hürriyet Daily News Genel Yayın Koordinatörü Murat Yetkin'in dediği gibi "Putin'in başına saksı mı düştü"? 

BM, 2 yıl aradan sonra ilk kez bir ülkeyi bu kadar sert bir dille kınadı. Bu kararın çıkması tam bir sürpriz oldu. Zira BM'nin daimi üyesi olan Rusya'nın kınamaya imza atmayacağı tahmin ediliyor ve karar beklenmiyordu. 

PUTİN ARADI 

2.20121005090620.jpg
BM'DEN SURİYE İÇİN KINAMA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden 2 yıl aradan sonra ilk kez bir kınama kararı çıktı. BM, Suriye'yi çok sert bir bildiriyle kınadı.

ERDOĞAN BM'YE SON SÖZÜNÜ SÖYLEDİ
başlıklı haberini okumak için TIKLAYIN 


Birleşmiş Milletler’e bağlı Güvenlik Konseyi görüşmelerinden gelen ilk izlenimler de Rusya'nın direndiği yönündeydi. Rusya BM toplantısı öncesi üye ülkelere görüşlerini içeren bir uyarı gönderip, "tek taraflı bir bildiri kabul edilmemesi ve ortak bir bildiriye karşı olduklarını" net bir şekilde ilan etmişti. 

Ancak daha sonra Putin devreye girdi. Dışişleri Bakanı Lavrov aracılığıyla telefon açtırıp, BM'deki temsilcisine "EVET" deyin talimatını geçti.

Putin'in şahsen telefon açtırması ve Rusya'nın BM'deki kınama metnine onay vermesi sadece Ankara'da değil dünyada büyük bir jest olarak algılandı. Zira Rusya şimdiye kadar Esad rejimine ve Suriye'ye destek vermiş ve bu desteğini de hiç saklama gereği duymamıştı. 

RUSYA NİYE EVET DEDİ?

Peki Rusya neden fikir değiştirdi? BM'nin yapacağı basit bir basın açıklaması metnine bile ayak direyen Moskova, böylesine sert bir kınama kararının altına nasıl imza koydu? Tavizsizliği ile bilinen Putin nasıl oldu da "evet" dedi? 

PUTİN'İN BAŞINA SAKSI MI DÜŞTÜ?

Putin sert mizacı ile tanınan bir siyasetçi. Fikir değiştirmesi ya da jest yapması pek de görülmüş değil. Hem ülkesinde hem de dünyada "demir yumruk" olarak niteleniyor. 

Peki ne oldu? 

Türk medyası bu sorunun yanıtını arıyor. CNN Türk'te sabah kuşağı haberine konuk olan Gazeteci Murat Yetkin, çarpıcı bir analiz yaptı. 

-"Putin devreye girdi. Lavrov'a talimat verdi. Neden? Putin'in başına saksı mı düştü. Demir yumruk o... Ülkesinde bile öyle.... Ben de düşündüm niye bu adam böyle yapıyor. Acaba Türkiye'ye bir haftaya kadar gelecek olması mı bu kararı aldırdı. Acaba Sinop'taki nükleer santral  ihalesini mi almak istiyor?

PUTİN NÜKLEER İHALE İÇİN Mİ EVET DEDİ? 

Murat Yetkin'e göre Putin gibi bir demir yumruğa BM'de böyle bir bildiri imzalatmak mümkün görünmüyordu. Putin'in karar değiştirmesinin sebebi Yetkin'in tahminlerine göre Türkiye ile yapmak istediği karlı anlaşmalar. Yani Rusya lideri Suriye'ye bu son dakika golünü cebini doldurmak için attı. 

Murat Yetkin'in tahmini de bu karlı anlaşmanın Sinop'taki nükleer santralle ilgili olduğu yönünde. Yetkin şu bilgileri verdi;

"Sinop'taki nükleer santral ihalesi için ABD, Rusya, Güney Kore ve Fransa, Kanada devrede... Bu ülkeler arasında müthiş bir yarış var. Almanlar da Fransızlar içindeki gizli hissellerle var. 

Putin'in Suriye konusunda birdenbire, son anda tavır değişikliğine gitmesinin sebebi Türkiye ile nükleer ve karlı anlaşma yapma isteği mi diye düşündüm. Sadece bu da değil. Doğalgazda tamamen Rusya'ya bağlı gidiyoruz. Elektrik üretiminde Rusya'dan bile fazla Rusya'ya bağlıyız. Nükleerde de görünen o ki yüzde yüz Rusyaya bağımlı olacağız."


AKÇAKALE'DE TOP MERMİSİNİN DÜŞTÜĞÜ AN


Akçakale'ye Suriye topraklarından arka arkaya düşün top mermileri sebebiyle 3'ü çocuk
5 kişi yaşamını yitirmişti. Korkunç olayda Akçakale adeta savaşı yaşamış, ilçenin 
gökyüzünü dumanlar kaplamıştı. 

AKÇAKALE'YE TOP MERMESİNİN DÜŞTÜĞÜ AN'ın fotoğrafları için TIKLAYIN  

TÜRKİYE SURİYE'Yİ VURDU

Akçakale'deki olaylar üzerine Türkiye anında misillemede bulunmuştu. İlk olarak akşam saatlerinde Suriye vurulmuş, ardından o günün sabahında ikinci bir bombalama yapılmıştı. 
Bu olay kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. 

TÜRKİYE SURİYE'Yİ VURDU haberinde bütün gelişmeleri okuyabilirsiniz