BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.478,91
HABER /  DÜNYA

Putin'den şaşırtan Kırım itirafı!

Putin, Kırım'ın Rusya'ya ilhakı konusunda çarpıcı bir itirafta bulundu.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya ilhakını, bölgede kimliği belirsiz silahlı kişilerin ortaya çıkıp yönetim binalarını ele geçirmesinden dört gün önce planladığını itiraf etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırım’ın Ukrayna’dan nasıl koparıldığını yeni bir belgeselde dünyaya anlatmaya hazırlanıyor. Rusya’da devletin kontrolündeki “Rossia-1” televizyon kanalında yapılan belgesel anonsunda ‘ilhak’ yerine “Kırım. Eve dönüş yolu” tanımı yapılıyor. Belgesel ile ilgili yayınlanan bir dakikalık anonsta Putin şunları söylüyor: “Kremlin’de ilgili bakanlık yöneticileri toplamıştım. İlk hedef olarak Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in hayatının kurtarılmasını gösterdim. 23 Şubat sabahı 07.00’de (2014) plan hazırdı. Yanukoviç operasyonunun yanı sıra onlara ikinci bir talimat verdim. ‘Kırım’ı Rusya’ya geri döndürme çalışmalarını başlatmakta fayda var’ dedim.

Yayınlanan tanıtım videosunda Putin'in Kırım'la ilgili 22 Şubat'tan 23 Şubat'a kadar gerçekleştirilen, Rusya özel kuvvetlerinin liderlerinin ve savunma bakanının da katıldığı toplantıyı aktardığı görülüyor.
 
27 Şubat'ta, silahlı kişiler Kırım'daki yerel parlamento ve yerel yönetim binalarını ele geçirip, Rusya bayraklarını çekmişti.

İlk başta müdahaleyi kabul etmeyen Putin, aylar sonra ‘Evet onlar bizim komandolardı’ itirafında bulunmuştu. 16 Mart tarihinde Rus askerlerinin silahları gölgesinde yapılan referandumda Kırım’ın Rusya’ya bağlanması için yüzde 96 oy toplanmıştı. 18 Mart günü ise Putin resmen Kırım yarımadasının Rusya Federasyonu’na bağlandığını ilan etmişti.