BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Putin ve Obama Kırım krizini görüştü

Rusya lideri Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama Kırım'daki krize diplomatik çözümü ele aldıklarıbir telefon görüşmesi yaptı.

Abone ol

Rusya lideri Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama Kırım'daki krize diplomatik çözümü ele aldıkları bir telefon görüşmesi yaptı.

Liderler Rusya'nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağın durdurulması, Kırım'dan asker çekilmesi ve bölgedeki Rus kökenlilerin korunması konularını ele aldı.

Kremlin'den yapılan açıklamada Putin'in Kiev'deki "aşırılık yanlılarının" oluşturduğu tehdidin altını çizdiği belirtildi.

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi uluslararası alanda kınanmıştı.

Bir saat süren telefon görüşmesinde ABD Başkanı Obama da Putin'e Ukrayna sınırındaki askeri yığınağı durdurması çağrısında blulundu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Başkan Obama, Putin'e ABD'nin gerginliğin düşürülmesi amacıyla diplomatik yöntemleri desteklemeye devam ettiğini vurguladı. Obama bunun ancak Rusya'nın askerlerini çekmesi ve Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü daha fazla ihlal edecek adımlardan kaçınmasıyla mümkün olabileceğini açıkça söyledi" denildi.

Dışişleri bakanları görüşecek

İki liderin dışişleri bakanlarının gelecekte atılacak adımları görüşmeleri konusunda da uzlaştığı vurgulandı.

Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin katkısıyla hazırlanan Amerikan önerisi, Rus kökenlilerin haklarının korunması için Kırım'a uluslararası gözlemcilerin gönderilmesini ve Rus askerlerinin üslerine dönmesini öngörüyor.

Kremlin, görüşmede Putin'in Obama'nın dikkatini Kieve ve Ukrayna'nın diğer bölgelerindeki "aşırılık yanlılarının devam eden saldırılarına" çektiğini söyledi.

Ayrıca Putin'in Rusya'nın asker bulundurduğu Moldova'nın ayrılıkçı Trans-Dinyester bölgesindeki "ablukadan" duyduğu kaygıyı aktardığı vurgluandı.

Trans-Dinyester'deki Rusya yanlısı siyasetçiler Rusya'ya katılma talebinde bulunmuştu.

NATO Rusya'nın Trans-Dinyester'deki güçlerini bölgeyi işgal etmek için kullanmasından kaygı duyuyor.

Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Putin'in kendisine Ukrayna'da askeri hamle yapmama güvencesi verdiğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğu sınırında NATO tarafından "büyük bir askeri yığınak" diye tanımladığı manevraları Putin'in Ukrayna'da Kırım'dan öte adımlar atacağı kaygısını uyandırmıştı.


ABD ve müttefikleri Kırım'ın ilhakına tepki olarak Putin'in yakın çevresine ambargo koymuş ve Rus ekonomisini hedef alan önlemler alma tehdidinde bulunmuştu.

Moskova bölgede yapılan referandumun ardından Kırım'ı ilhak etmişti.

Ukrayna ve Batı oylamayı "yasadışı" ilan etmişti.