BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,98
HABER /  GÜNCEL

Provokatör MHP'yi kullanmak istedi

Mersin ve Trabzon'da peşpeşe yaşanan provokasyon girişimleri Güneydoğu'ya sıçradı. Provokatörlerin MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin ismini kullandığı belirlendi.

Abone ol

Mersin ve Trabzon’da peş peşe yaşanan provokasyon girişimlerinin ardından şimdi de Güneydoğu’yu karıştırmak için girişimler başlatıldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ismini kullanan provokatörlerin Diyarbakır başta olmak üzere birçok il ve ilçede gizli çalışma yürüttükleri belirlendi.

‘Manevi görev’ ve ‘bayrak sevgisi’ gibi toplumun hassas olduğu değerleri kullanan kişilerin yetkililerle yaptıkları görüşmelerde çelişkili açıklamalarda bulunması, ‘bölge provokatif eylemlerin hedefi haline getirilmek isteniyor’ iddialarını güçlendirdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, ‘Yasadışı hiçbir eylemin içinde ve tarafı olmayacağız.’ şeklindeki açıklamasına karşın, partinin adı kullanılarak Güneydoğu’daki bazı il ve ilçeler karıştırılmak isteniyor. Provokatörler gittikleri yörelerde Bahçeli’nin selamıyla geldiğini söylüyor. Diyarbakır’ın Bismil ilçesine giden Gültekin Kıymaç’ın da bu yöndeki girişimcilerden biri olduğu iddia ediliyor. Bahçeli’nin selamıyla geldiğini ifade ederek MHP Bismil İlçe Başkanlığı ile birlikte bazı esnafları da ziyaret eden Kıymaç, amacını ‘bayrak hassasiyeti’ olarak anlatmış. Ancak Kıymaç’ın tutarsız davranışlarından şüphelenen halkın, durumu polise bildirmesi üzerine yapılan tetkikler, söz konusu şahsın MHP lideri Bahçeli ve partiyle hiçbir ilgisinin olmadığını ortaya çıkardı. Vatandaşlarla görüşmelerinde ısrarla MHP lideri Bahçeli ve partililer tarafından görevlendirildiğini söyleyen Kıymaç, yetkililerle görüşmesinde ise kendisini görevlendiren kişinin ismini vermekten kaçındı; “Ben Ankara’ya gideyim daha sonra da o ismi söyleyeceğim.” dedi.

Açıklamalarında sürekli Türk bayrağına karşı manevi görevi olduğunu tekrarlayan Kıymaç, yetkililerin ısrarı üzerine, kendisini partinin üst düzey yetkililerinden tanıyan birinin bulunmadığını itiraf etti. Yetkililerin üzerine çok gelmesinden yakınan Kıymaç, MHP’nin Antalya teşkilatından eski veya yeni yönetimden bir isim istenmesi üzerine ise şunları söyledi:

“Işık Sürücü Kursu sahibi Ali Işıklı. Antalya eski büyükşehir belediye başkan adayı. Bu kol vatan için sakat kaldı.” Kendisini genel başkandan sonra bazı kardeşlerinin görevlendirdiğini iddia eden Kıymaç, 1980 öncesi Ülkü Ocakları’ndan olduğunu belirtip; ancak Bahçeli’nin şimdi kendisini tanıyamayacağına işaret etti. Bölgede partiyi toparlamak için görevlendirildiğini anlatan Kıymaç, MHP’nin eski lideri Alparslan Türkeş’e manevi borcu olduğunu savundu. Kendisini bölgede teşkilatın sekreteri olarak da tanıtan Kıymaç’ın böyle bir resmî görevinin olmadığı da ortaya çıktı. Kıymaç’ın Diyarbakır ve Bismil’de düzenlenen bayrak mitinglerine katıldığı öğrenildi.

MHP il başkanlığına gitmiş

MHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Arzakçı, Gültekin Kıymaç’ın ziyaretini doğruladı; ancak provokatörlerin MHP’nin adını kullanmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. Arzakçı şunları kaydetti: “Benden önceki dönemlerde de Diyarbakır’a müfettiş diye gelenler, görevli olduklarını söyleyenler oldu. Diyarbakır’da oturmayan birinin burada görevlendirilmesi mümkün değil. Bizden habersiz kimse buraya gelip iş yapamaz. Görevli olarak gelseler bile, hatta ellerinde yazılı görev kağıdı olsa dahi, ben telefon açıp Ankara’dan teyit ettiriyorum. Misafir olarak gelenlerin başımızın, gözümüzün üstünde yeri vardır. Ancak misafirlikleri bittiği zaman buradan giderler. Bahsedilen şahıs bana misafir olarak geldiğini söyledi. Bunun dışında yaptıkları, şahsın kendisiyle alakalı bir olaydır. Liderimiz Devlet Bahçeli’nin Diyarbakır için görevlendirdiği böyle birisi yoktur. Bu tür insanlar varsa da biz onları Diyarbakır sınırları dışına çıkarırız.” şeklinde konuştu.

“Provokatör MHP’nin üyesi değil’’

MHP Lideri Bahçeli’nin selamıyla Diyarbakır ve Bismil’de dolaşarak provokatörlük yapmaya çalışan Gültekin Kıymaç’ın parti ile ilişkisinin kesildiği bildirildi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Işıklar’ın imzasıyla teşkilata gönderilen genelgede, bu tür faaliyet içinde bulunduğu belirlenen kişilerin derhal partiden uzaklaştırılması istendi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır da şu açıklamayı yaptı: “İl başkanlıklarına bilgi verildi. İyi niyet gösteren vatandaşlara karşı, sanki genel merkez tarafından gönderilmiş gibi bazı konuşmalar yapmış. Şunu açıkça ifade edeyim; Gültekin Kıymaç, bizim teşkilatımızın bir üyesi değildir. Herhangi bir görevi de bulunmamaktadır.”

Haber: Emrullah Bayrak
Kaynak: