BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.447,99
HABER /  GÜNCEL

Popstar nerelere uzanıyor?

Dündar, global ölçekte yaşanan gelişmelerin ürünü Popstar'ın arkasındaki gücün sahibini yazdı.

Abone ol

Türkiye'de herkesi ekranlara kilitleyen Popstar çılgınlığına farklı bir gözle batan Milliyet yazarı Can Dündar olayın basit bir star yetiştirme olayı olmadığını yazdı. Dündar herşeyin iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmeleriyle başladığını ve bu programın global ölçekte yaşanan bir gelişmenin ürünü olduğunu belirtiyor.

Bu tür yarışmaları düzenleyen televizyon kanallarının arkasında uluslararası dev şirketlerin olduğunu ve bunların da hükümetlerin politikalarına etki eden şirketler olduğunu yazdı. 

ABD'nin en büyük TV kanallarından NBC'nin sahibinin, savunma yatırımlarıyla tanınan General Electric hatırlatan Dündar NBC'nin de Irak savaşını desteklediğini belirtti.
Dündar, olayın önce yazısında tarihsel gelişimini özetliyor:
Her şey, iletişim teknolojisindeki atılımla başladı. Dijital yayıncılığa geçilmesi, telefon kablolarının bilgisayara, bilgisayarların birbirine bağlanması, internetin ve cep telefonunun devreye girmesi, onlar aracılığıyla veri naklinin mümkün hale gelmesi ile, tüm enformasyon sistemleri tek bir otoyola yönlendirildi. Özelleştirilen o otoyola hükmedebilmek için de kıyasıya bir yarış başladı.
Ancak yükselen maliyetler yüzünden, iletişimin farklı alanlarındaki gruplar güç birliği arayışına girdi. 1989'da Time - Warner birleşti. Sonra bu ortaklık CNN'e hükmeden Turner'ı bünyesine kattı. 2000'de ise gruba internet devi America Online eklendi. Ve dünyanın en büyük medya imparatorluğu doğdu.
Ben Bagdikian, "Medya Monopolü" kitabının 1983 baskısında "Dünya medyasını 50 holding kontrol ediyor" diye yazmıştı. 1996 baskısında "10 holding" diye düzeltti. 2005 baskısında ne diyeceğini düşünmek bile korkutucu...
Bu birleşmelerin anlamını da şöyle açıklıyor Can Dündar:
 Mesela Almanya'daki pop star yarışması, reytingi sayesinde grup televizyonunun reklam gelirlerini artırdığı gibi, yarışanlara destek için yine aynı gruba ait cep telefonlarıyla gönderilen mesajların gelirinden de büyük kar sağlıyor. Seçilen starın albümü, aynı şirket tarafından piyasaya çıkarılıyor. Grubun gazete ve dergileri de programa destek veriyor.
    Yakında, cep telefonunuzla kaydettiğiniz görüntünüzü internet aracılığıyla TV'ye gönderip bir tartışmaya katılabileceksiniz.
    Ya da TV ekranına gelen kartlardan "as"ı bulabilmek için telefonunuzun tuşuna basarak kumar oynayabileceksiniz.
    Televizyonun, telefonun, internetin kablosu hep aynı global şirketin santralına bağlı olacak.
    ABD'nin en büyük TV kanallarından NBC'nin sahibinin, savunma yatırımlarıyla tanınan General Electric olduğunu ve NBC'nin Irak savaşını desteklediğini de hatırlatalım.
    "Pop star kuyruğu" deyip geçmeyin.
    Kuyruğu çekince bakın neler geliyor.

ani