BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.411,23
HABER /  DÜNYA

Polisin eylemi diğer eyaletlere sıçradı

Arjantin’in Cordoba eyaletinde polisin ’’zam’’ için başlattığı iş bırakma eylemi diğer eyaletlerde de polise ilham kaynağı oldu. Birçok eyal...

Abone ol

Arjantin’in Cordoba eyaletinde polisin ’’zam’’ için başlattığı iş bırakma eylemi diğer eyaletlerde de polise ilham kaynağı oldu. Birçok eyalette polis, maaşlarına zam yapılması için karakollardan çıkmayarak, iş bırakma eylemi yapıyor.
Bakanlar Kurulu Başkanı Jorge Capitanich, polis eylemlerine ilişkin yaptığı açıklamada, ’’olaylar hükümetin değil eyalet yönetimlerinin sorunu. Başka suçlu aramaya gerek yok. Biz durumu yakından takip ediyoruz,’’ değerlendirmesinde bulundu.
Rio Negro eyaletinde, emekli polisler de çalışan arkadaşlarına destek verdi. İş bırakma eylemleri devam eden karakollara gelen emekli polisler, maaşlarda düzeltme yapılıncaya kadar arkadaşlarının yanından ayrılmayacaklarını belirtti. Eyalet Valisi ile polisler arasındaki görüşmeler devam ederken, polisler bir an önce zamların açıklanması talebinde bulundu.
Neuqen eyaletinde, karakollardan çıkmayan polisler eyalet yönetimine taleplerini bildirdi, yanıt bekliyor. Ekonomi Bakanlığı polislere maaşların yüzde 15 ile yüzde 45 arasında artırılmasını içeren bir teklif sundu ancak kabul edilmedi. Polisler maaşlarının net 12 bin Arjantin pesosuna yükseltilmesini talep ediyor.
Santa Fe eyaletinde, dün akşam başlayan iş bırakma eylemi devam ediyor. Polisler ’’pasif direniş’’ gösterdiklerini iddia ediyor. Eyalet Valisi, eyalette güvenlik zaafiyeti bulunduğu gerekçesiyle hükümetten yardım talep ett. Hükümet, eyalate bin 500 jandarma gönderdi.
-Catamarca’da maaşlarda yüzde 45 artış-
Catamarca eyaletinde, maaş artış oranı konusunda anlaşıldı. Polis görevinin başına döndü. Maaşlarda yüzde 45’e yaklaşan oranlarda artış yapılacak. Zamlar, maaşlara 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren uygulanacak.
La Rioja eyaletinde, Cordoba ile aynı günlerde başlayan polislerin iş bırakma eylemi anlaşma sağlanması üzerine sona erdi. Gelecek yıl Nisan ayı itibarıyla en düşük polis maaşı 10 bin Arjantin pesosuna yükseltilecek.
San Juan eyaletinde, polis iş bırakma eylemi yapıyor ama burada sorun maaş artışları değil. Polis, çalıştıkları ortamların fiziki kalitesinin ve sosyal imkanlarının yükseltilmesini istiyor. Eyalet Valisi, burada da hükümetten jandarma talep etti. Eyalette, ’’güvenlik gerekçesiyle’’ toplu taşıma araçları bir süre hizmet veremedi.
Chubut eyaletinde, polislerin iş bırakma eylemine başlayacaklarını belirtmeleri üzerine maaşlarına zam yapıldı. Polisler bu eyalette görevinin başında.
Arjantin’de polis protestolarının fitilini ateşleyen Cordoba eylatinde, birkaç gün önce yaşanan yağma olaylarında binden fazla işyerinin zarar gördüğü açıklandı. Ancak, maaş artış oranlarında anlaşılması üzerine polis görevinin başına döndü. Şu anda eyalette herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.
Buenos Aires Eyaleti Güvenlik Bakanı Alejandro Granados, eyalette yaşanması muhtemel olaylara hazırlıklı olduklarını, yeteri kadar jandarma bulunduğunu ifade etti.
Polis maaşlarına zam yapacakları müjdesini veren Granados, önemli iş yerlerine özel korumalar tahsis edeceklerini de belirtti.
Bu arada, ülkede çok sayıda süper market işleten Çinliler de hükümetten marketleri için koruma talep etti.
(İHA)