BIST 10.644
DOLAR 32,26
EURO 35,11
ALTIN 2.505,55
HABER /  GÜNCEL

PKK'ya bir darbe daha!

'İnsan kaçakçılığı' faaliyetlerini de boyutlandıran terör örgütü PKK'ya bir darbe de Fransa'dan geldi.

Abone ol

Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen operasyonlar sonucu yaşadığı finansman krizini aşmak için son dönemde uyuşturucu ticaretinin yanı sıra, 'insan kaçakçılığı' faaliyetlerini de boyutlandıran terör örgütü PKK'ya bir darbe de Fransa'dan geldi.

Fransa'da geçen yıl gerçekleştirilen insan kaçakçılığı operasyonunda yakalanan 13 PKK mensubunun, 15 bin-20 bin Avro karşılığında Irak, İran ve Suriye'den yaklaşık 2 bin Kürt kökenli kişiyi kaçak yollardan Yunanistan ve İtalya üzerinden, İsviçre, Fransa, İngiltere, Almanya ve İskandinav ülkelerine götürdüklerinin belirlendi. Fransa'da Nancy Özel Yetkili Bölge Mahkemesi'nin, insan kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle geçen yıl yakalanan terör örgütü PKK mensubu 13 kişiyi çeşitli cezalara çarptırdı.

Mahkemenin, insan kaçakçılığı şebekesinin lideri Ali Karzan Atıcı ve yardımcısı Bahri Ali'yi 7'şer yıl, şebekesinin finansman sorumlusu Abdullah Kaves ve yardımcısı Ünzile Aksoy'u 5'er yıl, diğer örgüt mensuplarını ise 3-5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. Mahkemenin, ayrıca şebeke lideri Ali Karzan Atıcı ve yardımcısı Bahri Ali'nin ömür boy Fransa topraklarına girişini yasakladı.

Geçtiğimiz yıl İtalyan Sahil Güvenlik Birimleri'nce, İçişleri Bakanlığı'ndan gelen istihbarat doğrultusunda, Puglia bölgesindeki Gallipoli yakınlarında bulunan Pizzo Burnu sahilinde bir gemiye müdahale edilmesi sonucunda, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu Kürt ve Afgan kökenli yaklaşık 40 göçmeni yasa dışı yollardan Yunanistan'dan İtalya'ya sokmaya çalışan insan taciri 2 PKK'lı yakalandı.

Yine, geçtiğimiz yıl Avusturya polisinin, Niederösterreich Eyaleti'nde gerçekleştirdiği operasyonda, bir benzin istasyonunda durdurulan sebze ve meyve nakliyatı süsü verilen iki kamyon içinde 64 Kürt göçmeni yasa dışı yollardan Avusturya'ya sokmaya çalışan insan taciri 3 PKK mensubu tutuklanmıştı.

Öte yandan, terör örgütünün uluslararası uyuşturucu sevkiyatını yönlendirdiği gerekçesiyle Fransız Mahkemesi tarafından 6 yıl hapis cezasına çarptırılan Mehmet Aydeniz isimli terör örgütü sorumlusunun, örgütün tehdit ve psikolojik baskılarına dayanamayarak, Bordeaux'daki Gradignan Cezaevi'nde canına kıydığı öğrenildi.
Avrupa Birliği Polis Teşkilatı'nın (EUROPOL) "Avrupa Birliği Terörizm Durum ve Eğilimler" başlıklı raporunda, PKK'nın terör ve organize suç örgütü kimliğine dikkat çekilerek, insan kaçakçılığı, sahtecilik, uyuşturucu ticareti, haraç alma gibi organize suç faaliyetlerinden elde ettiği milyonlarca doları silah alımında kullanan terör örgütünün, Avrupa Birliği'nin kamu güvenliği için en tehlikeli örgüt olduğuna dikkat çekiliyor.

Öte yandan, Fransa Mültecileri ve Vatansızları Koruma Ofisi (OFPRA) tarafından yayınlanan raporlarda, "Terör örgütü PKK mensuplarının iltica başvurularının kabul edilmeyeceği" belirtilerek, Türkiye'nin mülteci başvurularında "güvenli ülkeler" listesine alındığı açıklandı.