BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

PKK'nın asıl planı seçimler ve Suriye

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Akil insan olarak çözüm süreciyle ilgili çalışmalar yapan Etyen Mahçupyan PKK'nın çekilmeyi durdurduğu yönündeki açıklamalarına ilişkin İnternethaber'e konuştu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNET HABER-ANKARA
- KCK'nın "Geri çekilmeyi durdurduk açıklamasını değerlendiren ve bundan sonra olacakları yorumlayan Etyen Mahçupyan, İnternethaber'den Nesrin Yılmaz'a konuştu:

Nasıl değerlendiriyorsunuz KCK'nın açıklamasını, süreci nasıl etkiler?

İKİ TARAF ANLAŞMADAN AYNI ŞEYİ ANLAMIYOR


"Burada şöyle bir durum ortaya çıkıyor ki, iki tarafın anlaşmadan anladığı şeyler aynı şeyler değil. Bunu, bir tarafı suçlamak için söylemiyorum ama böyle bir boşluk olduğu gözüküyor şu anda. Ama daha kritik olan şeyin seçimler olayı olduğunu düşünüyorıum. Seçimlere giderken sahada olmak, sahada olmamak gibi bir mesele var, öte yandan AK Parti'yi bir anlamda reform yapmamaya, yapamamaya zorlama da var taktiksel olarak çıtayı yükseltmek var. Bunun da seçime yansıyacağı saptanıyor. dolayısıyla, Kürt siyasetinin bir anlamda gerçekten siyaset yapmaya başladığını da anlatıyor bu durum bize."

AMAÇ SİYASETTE ÇITA YÜKSELTMEK

"Bu durumda çekilme çok rahat olmayacak, Öcalan'ın öngördüğü şekilde olmayacak anlaşıldığı kadarıyla. Daha zikzaklı gidecek ve o zikzaklarda da çeşitli reform adımları ya zorlanacak ya da zorlanmadığı ölçüde de Kürt siyaseti taraftarlarının artması sağlanacak. Çünkü şu anda, Güneydoğu ve Doğu'ya baktığınız zaman, halk BDP ve AK Parti arasında ortada kalmış durumda. Ortada kalmış olan ne tarafa meyil edeceği her iki aktör açısından önümüzdeki dönemin nasıl kullanılacağına bağlı. Ben bunun böyle bir şey olduğunu düşünüyorum, yeniden bir silahlı döneme dönme ihtimalinin çok az olduğunu düşünüyorum, çünkü toplumun bunu kabul etme ihtimali artık yok. Bunu yapan kaybeder, bunu yapmadan çıtayı yükseltmek gibi bir amaç var, Kürt siyaseti de şu anda bunu yapıyor."

Suriye'nin savaiın eşiğinde olması KCK'nın bu kararında etkili olmuş mudur?

SURİYE'DEKİ SAVAŞ KÜRTLER İÇİN OLANAK DÜNYASI


"Suriye'deki savaş aynı zamanda Kürtler için bir yeni olanak dünyası açtı ve bu yeni olanak dünyasında aynı Irak'ın kuzeyinde olduğu gibi Suriye'nin de kuzeyinde bir özerk bölge ihtimali belirdi. Bu da zaten PKK'nın sınır dışına çıksa bile silah bırakmasını epey anlamsız hale getirdi. Dolayısıyla PKK'nın Türkiye politikası ile Suriye politikasını birbirinden ayırdığı bir noktaya doğru gelmiştik ki bu son dönem gelişmeler ortaya çıktı ve son dönem gelişmelerde de Türkiye'nin önüne bir yol ayrımı geldi, yani oradaki Kürtleri, PYD'yi destekleyip desteklememek, ne kadar onların yanında durup, ne kadar durmayacağına karar vermek."

KÜRT SİYASETİ AVANTAJLI GÖZÜKÜYOR AMA...

"Ben şu andaki hamlelerin de biraz bununla bağlantılı olduğunu düşünüyorum, Kürt siyaseti, Türkiye'yi bir tür farklı bir dış politikaya  da zorlamak istiyor. Eğer Türkiye PYD'ye daha açık bir destek verir hale gelirse şu andaki bu çekilme olayının durması da bence  bir anlaşmanın önünü açacaktır ama eğer Türkiye PYD ile mesafesini korursa oradaki farklı İslami grupları desteklediği imajı güçlenirse o zaman da KCK'nın şu anda aldığı kararın doğru olduğunu düşünenlerin sayısı artacaktır, anladığım kadarıyla Kürt tarafı açısından yapılan esas stratejik yorum ve değerlendirme de bu. Hükumeti, içerde reform adımı atmaya, dışarda PYD ile yakınlaşmaya zorlamak istiyorlar, bunu yapmadığı taktirde de bunun bedelini seçimlerde çdeneceğini düşünüyorlar. Her bakımdan Kürt siyasetinin kendince avantajlı gözüktüğü ancak hassas bir nokta. Ellerindeki kartlarla biraz fazla oynarlarsa bu sefer ters tepebilir, çünkü artık insanlar gerçekten savaş istemiyor.

Abdullah Öcalan'ın KCK'nın kararına yorumu ne olur, bir öngörünüz var mı?

ÖCALAN'IN KONUŞMAMASI ÇOK DOĞRU OLUR


"Abdullah Öcalan, bu tür olaylarda hem bir miktar yıpranıyor, hem de bir miktar eli güçleniyor. En doğru şey konuşmaması olacaktır. Bence konuşmayacaktır, konuştuğu taktirde ne söylerse söylesin kendine zarar verme ihtimali daha çok. Konuşursa "Gördüğünüğz gibi tek olay ben değilim, benim içerde kalmam benim hareket alanımı sınırlıyor, insanlarla konuşamıyorum, yönetemiyorum, ben yönetemediğim zaman da herkesin kendi çıkarını koruması için çaba sarfetmesi doğaldır, KCK da bunu yapıyor, bun da şaşılacak bir şey yok, istiyorsanız KCK ile konuşmanız gerekiyor." mesajını verecektir."

"Ama hükumetin muhtemelen menfaati ve tercihi Öcalan'la konuşmaktır, o zaman da Öcalan yine "Benim bu halimle nasıl konuşacaksınız, konuşmanız ne işe yarayacak çünkü ben yönetemiyorum" diyecek. Böyle bakıldığında yine Öcalan'ın sonunda kendi lehine kullanacağı bir durum bu ama olaya Kürt siyasetinin daha içinden bakarsanız, Öcalan'ın müthiş bir prestiji ve referans olma gücü var fakat bu siyasi anlamda tek belirleyici güç de değil. Siyasetin içine girdiğiniz zamn Kand,il'in kendine has bir ağırlığı var ve bu ağırlık devam edecek."


PKK'dan son dakika çekilme açıklaması FLAŞ!

Türkiye'nin gündemini değiştirecek açıklama. PKK çekilmeyi durdurduğunu resmen ilan etti.

pkk-çekilmeyi-durdurdu.jpg

ZATEN GÖSTERMELİK ÇEKİLİYORLARDI

KCK'nın geri çekilmeyi durdurduğunu açıklamasının ardından gözler sürecin mimarlarından AK PArti'ye çevrildi.

galip-ensarioğlu-pkk-çekilme.jpg

Hükümetten çekilmeye ilk açıklama

Kandil'den gelen geri çekilmenin durdurulduğu yönündeki açıklamalara hükümetten ilk açıklama geldi.

Kışanak'tan PKK'nın kararına ilk yorum

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak PKK'nın çekilmeyi durdurduğu yönündeki açıklamalarına ilişkin konuştu.