BIST 10.557
DOLAR 32,16
EURO 35,12
ALTIN 2.431,76
HABER /  GÜNCEL

PKK'da en alerji yaratan söz

Gazeteci Hasan Cemal, Kuzey Irak'ta Metina kampında terör örgütünün yöneticilerinden Suriye asıllı Fehman Hüseyin ile görüştü.

Abone ol

Terör örgütü yöneticisi Bahoz Erdal, Kürtlerin "Türklerle Kürtler kardeştir, biz etle tırnak gibiyiz!" ifadesine çok sinirlendiğini iddia etti.

Milliyet'ten ayrılan ve T24 sitesinde yazmaya başlayan Hasan Cemal, K. Irak'ta örgütün silahlı kanadı HPG'nin yöneticisi Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin ile röportaj yaptı. 

Hasan Cemal'in "Yarın sıra silahların bırakılmasına mı geliyor” sorusuna Fehman Hüseyin, “Biz şimdi bugün silahı bir kenara koyuyoruz. (Gülüyor) Bu silahı bırakma anlamında değildir.” diye cevap verdi.

"SORUN ÇÖZÜLMEZSE PKK'DAN 10 KAT DAHA RADİKAL FANAT ÖRGÜTLER ÇIKAR" İDDİASI

"Çekilme yetmez silahları bıraksınlar" diyenlere Erdal şunları söylüyor:

“Ateşkes ilan ettik. Dediler ki ‘Yetmez çekilin.’ Şimdi de çekiliyoruz. Yarın ‘Bu da yetmez, silah bırakın’ derler. Bu olursa, bu tam bir dayatma olur. Teslimiyet dayatmasıdır bu. En zor koşullarda bile teslimiyeti kabullenmek PKK için mümkün değildir. Bu konuda Murat Karayılan’ın 25 Nisan’daki basın açıklamasında söylediği altı nokta çok önemlidir. Bakın, Kürt sorunu çözülmezse, PKK bu davayı yarın bıraksa bile PKK’den 10 kat daha radikal, fanatik örgütler çıkar ortaya. En temel insan hakkı olan ana dilde eğitim tanınmadan Kürt sorunu nasıl çözülecek?.. Eğer yarın Kürtlerde derin bir hayal kırıklığı uyanırsa o zaman ne olacak?.. Mesele silahı bırakıp bırakmamak değildir. Kürt sorununu çözmektir. Dağa çıkmanın nedenlerini ortadan kaldırmaktır.”

ÇEKİLME NE ZAMAN TAMAMLANIR?

Kendisine çekilmenin ne kadar zamanda tamamlanacağını sorunca şu yanıtı veriyor:

“Eğer fiili ateşkese devlet de uyarsa, PKK’nin silahlı unsurlarının çekilmesi büyük oranda iki ay içinde biter. Ancak bu yukarıda sıraladığım dört unsur devam ederse, çekilmenin sona ermesi sonbahar aylarına sarkar.”

BAHOZ'DA ALERJİ YARATAN SÖZ

Bahoz Erdal, “Biliyor musunuz Kürtlerde en alerji yaratan söz nedir?” dedikten sonra şöyle devam ediyor:

“Türklerle Kürtler kardeştir, biz etle tırnak gibiyiz!”

Sözü bir ara asimilasyon konusuna getiren Bahoz Erdal şöyle diyor:

“Bu Türkleştirme siyaseti ta Osmanlı dönemine, İttihat ve Terakki’ye gidiyor. Bu hâlâ bitmedi. Tayyip Erdoğan Almanya’ya gidiyor. Türkçe eğitim olmadığı için insanlık suçu eleştirisini dile getiriyor. Ama bizim ülkemizde hâlâ ana dilde Kürtçe inkâr ediliyor. Bülent Arınç, ‘Kürtçe medeniyet dili değildir’ diyor. Şunu iyi bilmek lazım: Ana dilde eğitim ve öğretim olmadığı müddetçe asimilasyon devam ediyor demektir.”

ÇATIŞMA OLMASIN DİYE BİR SAATLK YOLU 3-4 SAATE ÇIKARIYORUZ

PKK'nın silahlı unsurlarının Türkiye sınırlarının dışına çekilme sürecindeki sorumlusu olan Bahoz Erdal, bu süreci PKK olarak çok ciddiye aldıklarını söylemekle birlikte bazı kaygılarını belirtiyor:

“Devlet tarafından imzalanmış bir kâğıt yok, anlaşma yok, TBMM kararı yok. İki silahlı güç 29 yıl savaşmış. Şimdi çekilme süreci başlarken, bu iki silahlı gücün unsurları arasında çatışma riski büyüktür. Devlet ateşkes dememiş… Biz PKK olarak hem cihaz (telsiz) yoluyla, hem de yazılı olarak kendi kadrolarımıza söyledik, ‘Geri çekilme sürecinde planlı, örgütlü, hedefli tek bir kurşun atılmayacak’ dedik. Şimdilik çatışma yok.  Ama gerilla çok özen gösteriyor. Çatışma olmasın diye dağda bir saatlik yolu 3-4 saate çıkarıyoruz.”

4 ELEŞTİRİ

 Bahoz Erdal’ın bu konuda Türk tarafına yönelik bazı eleştirileri var. Bu eleştirilerini dört noktada topluyor:

(1)Dağların tepelerinde keşif uçağı Heron’ların dolaşması…

(2)Sayıları arttırılan korucular…

(3)Hızlandırılan yeni karakol inşaatları…

(4)Bölgede askeri sevkiyatın ve faaliyetin gözle görülür şekilde artmış olması…

Röportajın tamamını okumak için