BIST 10.269
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,73
HABER /  DÜNYA

PKK ve KDP arasında yeni gerilim: Laleş'ten çıkın!

KDP Ezidiler’in dini merkezi olan Laleş ve çevresinde konuşlanan 200 PKK'lının bölgeden çıkmasını istedi...

Abone ol

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Ezidiler’in dini merkezi olan Laleş ve çevresine yerleşen PKK birliklerinin bölgeden çıkmalarını istedi.
 
Yaklaşık bir aydır 200’e yakın PKK savaşçısı Musul’un Başika, Behzan, Şengal ve diğer bölgelerinden kaçan yüzlerce Ezidi Kürt ailesinin sığındığı Laleş tapınağı yakınlarında bulunuyor.
 
Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Başkanlık Meclisi üyesi ve Duhok’un Şeyhan Bölgesi Sorumlusu Ali Avni, Rûdaw’a verdiği demeçte, iki hafta önce bölgede bulunan PKK gücü ve Ezidi manevi heyetiyle bir araya geldiklerini ifade etti.
 
Avni, KDP’nin resmi mesajını kendilerine ileterek, orada kalmamaları gerektiğini söylediklerini aktardı. Ali Avni, “Laleş’i koruma görevini, Ezidi Kürtler’den önce Müslümanlar ve bölge halkı üstleniyor” dedi.
 
Rûdaw’a konuşan Laleş tapınağı koruma sorumlusu, bölgedeki PKK yöneticilerinin “KDP ile dayanışma içinde olduklarını, sadece ziyaret amaçlı geldiklerini” söylediklerini aktardı.
 
KDP, PKK ve Ezidi manevi heyetinin yaptığı toplantıya katılan ve isminin gizli tutulmasını isteyen bir yetkili, “Toplantıda KDP’nin mesajı açık bir şekilde iletildi. Ezidi Miri (dini lideri) Tahsin Beg’in bu durumdan haberdar olmadığı da aktarıldı” dedi.  
 
Duhok’un Şeyhan kasabasının 5 kilometre kuzeyinden kalan Laleş tapınağını, Ezidi Kürtler “hac” diye tanımlıyor. Laleş’te, bazı kaynaklarda “Ezidilik’in kurucusu” olduğu belirtilen Şeyh Adi bin Musafir’in türbesi de bulunuyor.

64887image1.jpg

Ezidilerin kutsal mekanı Laleş