BIST 10.330
DOLAR 32,23
EURO 34,76
ALTIN 2.456,02
HABER /  GÜNCEL

PKK silahsız erleri bombaladı

Terör örgütü PKK, vatani görevini yapmak üzere sivil araçlarla Van'dan Hakkari'ye giden silahsız erlere yönelik bombalı saldırı düzenledi.

Abone ol

Van-Hakkari yolu üzerinde silahsız erler PKK'nın hedefi oldu. Şans eseri herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Bomba 2 saniye geç patlayınca büyük bir faciadan dönüldü.

Saldırı Bingöl'de 33 erin kurşuna dizilerek şehit olduğu o acı günü hatırlattı. Bir süredir topyekün saldırı pozisyonuna geçen PKK, Türkiye'yi kanlı çatışmaların en yoğun olduğu 90'lı yıllara döndürmek istiyor. Bu son saldırı da bu stratejinin işaretleri ile yüklü. Silahsız 33 er 1993 yılında şehit edilmişti.

FACİADAN KILPAYI KURTULDULAR... İŞTE O FOTOĞRAFLAR

Terör örgütünün güvenlik güçlerine yönelik hain saldırıları devam ediyor. Van-Hakkari karayolunda seyir halinde olan ve askerlik görev yeri Hakkari'ye çıkan erleri taşıyan 20 araçlık minibüs konvoyuna yönelik bombalı saldırı düzenlendi.

Başkale ilçesi ile Van arasında bulunan dağlık alandaki bir menfeze önceden yerleştirilen büyük bir patlayıcı, erleri taşıyan minibüslerin geçişi sırasında patlatıldı.

Yolun yarısına yakın bölümü havaya uçarken şans eseri araçlar isabet almadı. Patlamanın etkisiyle yolda 2 metre derinliğinde 3 metre genişliğinde çukur oluştu. Görev yerlerine gidecek olan, sivil giyimli ve silahsız askerler bir saate yakın patlama bölgesinde bekletildi. Olay yerine gelen komandolar, teröristlerin kaçtığı yöne doğru operasyon başlattı.

150 METRE KABLO DÖŞEMİŞLER

Teröristlerin, erlerin bölgeden geçeceği bilgisini nasıl ve nereden aldığı tespit edilemedi. Terör örgütünün menfeze yerleştirdiği patlayıcıyı infilak ettirmek için menfez ile yolun 150 metre uzağında bulunan tepeye kablo döşediği ortaya çıktı. Teröristlerin yakalanması için patlamanın olduğu bölgeye çok sayıda zırhlı araç ile asker sevk edildi. Güvenlik güçleri, ikinci bir bomba ihtimaline karşı Hakkari-Van karayolunu yarım saat trafiğe kapattı. Daha sonra kontrollü araç trafiği sağlandı. Yolda uzun araç konvoyları oluştu.

HAİNLER KAÇAMADILAR

Van-Hakkari karayolunda askeri konvoyun geçişi sırasında meydana gelen patlamanın ardından başlatılan operasyonda, 1'i yaralı olmak üzere 2 teröristin sağ olarak yakalandığı bildirildi.

Van Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, saat 08.30 sıralarında Van-Hakkari karayolunda vatandaşların can güvenliği ve emniyetini sağlamakla görevli jandarma ekibine, terör örgütü mensupları tarafından uzaktan kumandalı el yapımı patlayıcı ile saldırıda bulunulduğu anımsatıldı.

Can ve mal kaybının olmadığı saldırının ardından kaçan teröristlerin yakalanması için başlatılan operasyonda, 1'i yaralı olmak üzere 2 teröristin sağ olarak yakalandığı vurgulanan açıklamada, teröristlerle birlikte 2 adet kaleşnikof marka piyade tüfeği, 5 adet Rus yapımı savunma tipi el bombası, 1 adet gece görüş dürbünü, 1 adet el dürbünü, 1 adet kamera, 13 adet şarjör, çok sayıda mermi ile 8 kutu ilaç ve 2 adet terörist kıyafeti ele geçirildiği belirtildi.

Açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin 3 kişi olduğunun tespit edildiğine değinilerek, çatışmada yaralandığı tahmin edilen ve olay bölgesinden kaçan teröristin yakalanması için Jandarma Özel Harekat timlerinin bölgede arama tarama faaliyetine devam ettiği kaydedildi.

YARALI TERÖRİSTE İLK MÜDAHALE MEHMETÇİKTEN

Operasyonda yaralı yakalanan teröriste ilk müdahalenin olay yerinde Mehmetçik tarafından yapıldığı bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

''İlk müdahaleyi müteakiben yaralı teröristin, tedavisinin yapılması maksadıyla süratle sağlık kuruluşuna sevki sağlanmıştır. Olayla ilgili olarak Başkale Cumhuriyet Başsavcılığı'nca verilen talimat doğrultusunda ele geçirilen malzemeler muhafaza altına alınmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak halkımızın can ve mal güvenliği ile huzur ve mutluluğunu sağlamak maksadıyla terör örgütüne karşı mücadelemiz tüm bölgede devam edecektir.''

BİNGÖL'DE 19 YIL ÖNCE NE OLMUŞTU?

24 Mayıs 1993 tarihinde Bingöl-Elazığ karayolunda silahsız 33 asker kurşuna dizilmişti. Bu acı olaydan önce PKK'lılara getirilecek kısmî afla birlikte OHAL'in kaldırılması da planlanıyordu. Devlet ilk defa Kürt sorununu kabul etmiş ve bu yönde çözüm adımları atmıştı. Fakat '33 er' olayı olarak tarihe damgasını vuran hain saldırı sonucunda OHAL'in kaldırılması iptal edildi. PKK'ya yönelik kısmî af ise bir daha görüşülmemek üzere rafa kaldırıldı.