BIST 10.471
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.448,73

Piyasalar değil, Vatandaşlar ürktü

Seçimden aylar önce başını Merrill Lynch"in Türkiye"den sorumlu görevlilerinden olan ve şu anda AKP milletvekili yapılan Mehmet Şimşek"in çektiği yabancı – sıcak paracı lobi büyük bir propaganda atağı başlattı.

Türk Bankacılık sisteminde, Bankalarımızın etik kodları gereği bu güne kadar asla tevessül etmediği bir yönteme başvuran yabancı para tacirleri, yaptırdıkları siyasi anketlerle kamuoyunu manüplasyona yöneldiler.

Geçmişte hiçbir seçimde yapılmamış olan, yabancı banka ve fonların yaptığı siyasi anketler ve bunların hakim medya kanalıyla kamuoyuna pompalanması, demokrasimiz adına utanç verici bir sayfa olarak demokrasi tarihine yazıldı.

“Piyasalar ürkmesin” söylemi ile IMF"nin iş ve aş yaratamayan politikalarının aynen devamını isteyen bu çevreler, 4 yıldır 1.3 YTL seviyesinde olan esasında en az 2 YTL olması gereken doları ve dövizin seviyesini bu noktada tutturabilmek için sıcak para girişlerini seçim öncesinde daha da hızlandırdılar.

Piyasalar ürkmesin söylemi ile sıcak paracıların yüksek reel faizi kesintisiz bir biçimde alabilmesini bu suretle garanti altına almak istediler.

İşin üzücü yanı bu söylemlerle muhalefet partilerini de baskı altına aldılar. Muhalefet partileri, sıcak paraya karşı gerçekçi kuru savunamaz oldular, IMF"ye tek ciddi bir eleştiri getiremediler. Mevcut çarkın aynen – hatta AKP"den daha iyi bir biçimde - kendileri tarafından da sürdürebileceğine dair sözler vermek zorunda kaldılar.

Konut kredisi kullanan, kredi kartı borcu olan tüketici kredisi borçlanması yapan vatandaşlar da “aman istikrar bozulmasın, bu piyasaların gazabı üzerimize olmasın” diyerek AKP iktidarına el mecbur destek vermek zorunda bırakıldılar.

Halbuki, bunu yapmanın gelecekte olası bir finansal krizin faturasını daha da büyüterek ötelemekten başka bir işe yaramayacağının maalesef farkına varamadılar.

Sıcak paracılar, Sorosçular az gelişmiş ülke ve ekonomilerde uyguladıkları bildik senaryolarını Türkiye"de de maalesef başarı ile sahneye koydular.

Sıcak para – turuncu devrimi Türkiye"de de yaptı.

Tabi uluslararası para tacirleri ve onların yerli destekçileri dışında kalanlar ve aşırı değerli YTL"nin dengeye geleceği “G” gününde dövizdeki düzeltmenin boyutlarının nerelere sıçrayabileceğini tahmin edenler ise bu manzarayı ürkerek ve endişe ile izliyorlar.

Hedge fonlar, uluslar arası yatırım bankaları ve para tacirleri ile onların içimizdeki çıkar ortaklarının dediği oldu.

Piyasalar ürkmedi ama vatandaş ürktü.

Oylar, yüksek reel faiz, sıcak para, ucuz döviz, bol ithalat ve dış borçlanma politikalarını istikrar olarak sunanlara aktı.