BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Petrolde korkutan senaryo

Dünyanın en başarılı yatırımcıları arasında yer alan iki isimden petrolle ilgili korkutucu senaryolar geldi. İşte ünlü spekülatör George Soros'u bile korkutan senaryolar...

Abone ol

Fortune'da yer alan habere göre ünlü spekülatör George Soros İran'ın Batı'ya karşı koyacağını ve petrol konusunda çok endişeli olduğunu ifade ederken, dünyanın en çok kazandıran fonlarından Hermitage Kapital'in yöneticisi Bill Browder de petrolde 262 dolarlık bir yüksekliği işaret etti.

Dünyada spekülatör denince akla ilk gelen isimlerden olan milyarder George Soros, petrol fiyatları ile ilgili endişesini dile getirdi. Fiyat konusunda kesin bir tahmin yapmaktan kaçınan Soros, kritik olan arz-talep dengesinin kendisini çok endişelendirdiğini söyledi.

Konuyla ilgili tereddütlerini ABD'nin Irak savaşı nedeniyle zayıflamasına ve İran'daki hareketliliğe bağlayan Soros, "ABD'nin gücü ve etkisi Irak ve terörizmle savaş nedeniyle hızla azaldı" ifadesini kullandı.

İran ve Rusya endişe yaratıyor

Nükleer güç programı üzerinden Batı'ya karşı koyan ve herhangi bir uzlaşı sinyali vermeyen İran'daki rejime işaret eden Soros, "İran'da çatışmaya doğru gidiş var ve bu çatışmanın şiddetini görmekte zorluk çekiyorum" diye konuştu.

Petrolde diğer korku kaynağının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu kaydeden Soros, Putin'in son dönemde verdiği bir kararla Ukrayna'ya verdiği doğalgazı azaltmasını örnek gösterdi.

Soros, petrol konusundaki olumlu görünen tek gelişmenin ise 2006'da yaşanabilecek fiyat şoklarının ardından 2007'de yeni rezervlerin açılma olasılığı olduğunu belirtti.

Kötü senaryo: 262 dolar

Geçtiğimiz yıl yatırımcılarına yüzde 81.5 getiri sağlayan, 10 yıllık sürede ise sağladığı kazanç 18 kata yaklaşan Hermitage Kapital'in başarılı yöneticisi Bill Browder petrolde çok yüksek bir seviyeyi işaret etti.

Daha önce piyasadaki başarılı tahminleri nedeniyle tanınan bir isim olan ve şöhretini Yukos skandalı nedeniyle herkes Rusya'dan kaçarken yatırımlarına devam etmesiyle pekiştiren Browder'ın uluslararası bir kriz çıkması durumunda ortaya koyduğu altı senaryoda en korkutucu petrol fiyatı tahmini 262 dolar.

Browder'ın tahminlerine göre İran'ın olası bir petrol ambargosu fiyatları 131 dolara çıkaracak. Venezuella'nın ambargosu durumunda fiyat 111 dolar, Nijerya'da bir iç savaş halinde 98 dolar, Cezayir'de şiddet ve huzursuzluk halinde 79 dolar, Irak'taki altyapı tesislerine saldırı durumunda da 88 dolar olacak.

Kaynak: