BIST 10.628
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.430,69
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

PETKİM'e 'yatırım yap' çağrısı

PAGDER Başkanı Biliktü, ithal edilen plastik hammedeleriyle ilgili PETKİM'in yatırım yapmasını istedi.

Abone ol

PAGDER Bursa Şube Başkanı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Sanayi (BTSO) Meclis Üyesi ve 31. Komitenin (Plastikçiler ve Kauçukçular) Başkanı İlker Biliktü, plastik sektörünün durumunu değerlendirdi.

 

Biliktü, plastik hammadde üretiminde geçen yıla göre artış olmadığını ve ithalat yoluna gidildiğini belirtirken, “2010 yılı sonunda 2009’a oranla plastik hammaddenin ithalatında miktar bazında yüzde 19, değer bazında da yüzde 37 artış olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’nin mutlaka yeni petrokimya tesisleri kurması gerekmektedir. Ayrıca ithalatla karşılanan plastik mamullerinin üretimine de teşvik verilmelidir” dedi.

 

90 ÜLKEDEN İTHALAT YAPILIYOR

 

Türkiye’nin 90 ülkeden plastik hammaddesi ithal ettiğini ve yaklaşık 7,3 milyar dolar harcandığını ifade eden PAGDER Bursa Şube Başkanı, BTSO Meclis Üyesi ve 31. Komitenin (Plastikçiler ve Kauçukçular) Başkanı Biliktü, “Plastik sektörünün makine teçhizat yatırımının 2010 yılı sonunda 490 milyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Bu 2009’a göre yüzde 18’lik bir artışı ifade etse de 2008’e göre hala yüzde 25 oranında gerideyiz” şeklinde konuştu.

 

‘SEKTÖRÜN REKABET GÜCÜ KORUNMALI’

 

Bu yıl geçen yıla oranla plastik mamullerde üretimin yüzde 16, ithalatın yüzde 18 ve ihracatın da yüzde 10 artmasının beklendiğini sözlerine ekleyen Biliktü, “Sektörümüz, krize karşı hızlı çözümler üretmekte ve ihracat pazarlarını çeşitlendiren firmalar rekabet güçlerini koruyabilmektedir.

 

Plastik hammadde açığının kapatılması amacıyla yeni petrokimya tesislerine yatırım yapılması, PETKİM’in halen tümüyle ithal edilen ve katma değeri yüksek plastik hammadde yatırımlarını gerçekleştirmesi, Rafineri – Petrokimya entegrasyonunun sağlanarak nafta satışında katma değeri daha yüksek olan plastik üretimine öncelik verilmesi gerekmektedir” dedi.

 

'AB TALEBİ TÜRKİYE'DEN KARŞILANABİLİR'

 

Büyüme hızı gerileyen AB ülkelerindeki plastik mamul üretim tesislerinin Türkiye’ye kaydırılması ve bu şekilde AB talebinin Türkiye’de üretilebileceğine de dikkatleri çeken PAGDER Bursa Şube Başkanı, BTSO Meclis Üyesi ve 31. Komitenin (Plastikçiler ve Kauçukçular) Başkanı Biliktü bu önerilerin dikkate alınması durumunda Plastik sektörü 2015 yılında ithalat yapan değil ihracat yapan sektör haline geleceğini ve dış ticaret açığımız önemli ölçüde azalacağını dile getirdi.