BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Peşmerge de kaçıyor Kerkük düşüyor SON DURUM

IŞİD, Peşmerge'nin denetimi altındaki Kerkük'e saldırmaya başladı. Gelen haberler kentin her an el değiştirebileceği yönünde.

Abone ol

Irak'ta kaos giderek büyüyor, Kerkük yeniden IŞİD'in hedefinde. Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, Kerkük'ün her an düşebileceğini söyledi. Terör örgütü IŞİD'in bölgeyi ablukaya aldığını söyleyen Mehdi, bölge için uluslararası bir gücün ya da Türkiye'nin müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Merkezi Irak yönetimi ise çaresizlik içinde kıvranıyor, Maliki komutanlarını kovdu, IŞİD Bağdat'ın kapısını çalmaya başladı. İşte Irak'taki son bilgiler;


Peşmerge'nin denetimi altındaki Kerkük her an düşebilir. Bilgiyi Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi verdi.

Şu an bölgede Türkmen katliamının yaşandığını anlatan Mehdi, CNN Türk canlı yayınında Türkiye'den yardım istedi.

Ali Mehdi'nin anlattıkları karşısında şaşkınlığını gizlemeyen Cüneyt Özdemir, bugüne kadar Kerkük'e yardımların gönderildiğini, silahların verildiğinin açıklandığını; ancak anlatılanların bu ifadeleri yalanladığını söyledi.

IŞİD BEYCİ'YE SALDIRIYOR

Irak güvenlik kaynakları ve rafineri çalışanlarının anlattıklarına göre, IŞİD militanları rafineriye makineli tüfeklerle ve havan toplarıyla saldırdı.

IŞİD, rafineriye saldırmak için üç ana girişten ikisini kullandı. Havan toplarından biri yedek parça deposuna isabet etti ve binadan duman yükselmeye başladı.

Irak ordusu da ülkenin kuzeyindeki bölgeyi bombalıyor. Ordunun bombardımanı bir yakıt deposunda yangına neden oldu.

IŞİD'in Irak'ın kuzeyinde ilerleyişini hızlandırdığı geçen haftadan bu yana rafineri kuşatma altında.

Salı günü yabancı personel rafineriden tahliye edilmiş, olası bir saldırıya karşı güvenlik sebebiyle hazırlık yapılmıştı. Irak'ın en büyük rafinerisinde üretim durdurulmuştu.

Beyci rafinerisi, Tikrit ve Musul'un arasında kalan bölgede yer alıyor. Beyci'ye yakın noktadaki Tuzhurmatu, Haviye ve Samarra bölgelerinde çatışmalar sürüyor.

MALİKİ KOMUTANLARINI KOVDU

Irak merkez yönetiminde ise tam bir kaos var. IŞİD Bağdat'ın 60 kilometre yakınına kadar geldi. Irak Başbakanı Nuri Maliki ise Musul kentinin IŞİD kontrolüne girmesi nedeniyle orduda görev yapan dört komutanı ‘görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmedikleri’ gerekçesiyle kovdu.

Irak hükümetinden yapılan açıklamaya göre görevden alınan komutanlar arasında başkenti Musul olan Ninova bölgesinden sorumlu Korgeneral Sabah Gevari de yer alıyor.

Açıklamada çatışmadan kaçtığı gerekçesiyle komutanlardan Hidayet Abdulrahim'in askeri mahkemede gıyabında yargılanacağı belirtildi.

Irak Başbakanı, daha önce yerlerini terk eden askerlerin yerlerine dönüp savaşmaya başlamamaları halinde idam cezasına çarptırılacağını duyurmuştu.

TÜRKİYE BU KEZ ERKEN DAVRANDI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ın güneyindeki Basra’da güvenlik riskinin artması sonucu Başkonsolosluğun tahliye edildiğini açıkladı. Alınan karar gereği, Basra Başkonsolosu, iki başkonsolos muavini ve 15 özel harekatçı Kuveyt’e gitti.

Başkonsolosluk personeli şu anda Kuveyt Büyükelçiliği’nde misafir ediliyor. Personel, işlemlerin yapılmasının ardından Türkiye'ye geçecek.

Dışişleri yetkilileri, personelin tahliye edilmesinin vatandaşların tümüyle şehirden tahliye edilmesi anlamına gelmediğini ve bölgeye Türk Hava Yolları uçuşlarının devam ettiğini belirtti.

Türk vatandaşlarının Irak'taki riskli bölgelerden tahliyesi için bakanlık kriz merkezi ve Bağdat Büyükelçiliği'nin 24 saat görevde olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Iraklı kardeşlerimizin normal düzenlerine dönmesi için Türkiye her platformda her türlü katkıyı vermeye hazırdır" ifadelerini kullandı.

15 TÜRK DAHA KAÇIRILDI

Doğan Haber Ajansı'na göre, Irak'ın Selahaddin iline bağlı Dor ilçesi ile Kerkük arasında bir inşaatta çalışan, 15'i Türk 60 işçi IŞİD tarafından kaçırıldı. Serbest bırakılan bir Iraklı işçi, 15'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 60 işçinin Irak Şam İslam Devleti örgütü (IŞİD) tarafından kaçırıldığını söyledi.

Örgüt kaçırdıkları işçilerden Sünni olanları serbest bıraktı. Serbest bırakılan işçinin açıklamasına göre, işçilerin aralarında 15 Türk vatandaşının yanı sıra Pakistan, Bangladeş, Nepal ve Türkmenistanlılar da bulunuyor. İşçiler bir Türk firmasına ait 100 yataklı bir hastane inşaatında çalışıyordu.