BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  GÜNCEL

Pentagon'dan PYD itirafları! ABD herşeyin farkında ama...

ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısı altında eğitim ve destek verdiği PKK bağlantılı PYD/YPG teröristleri Afrin'e yardıma koşuyor. Dün "Güç kaydırıldığının farkındayız" diyen Pentagon, bugün de intihar saldırısında ölen PKK'lı kadın terörist için geri adım attı.

Abone ol

ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısı altında eğitim ve destek verdiği PKK bağlantılı PYD/YPG unsurlarının Afrin’e geçtiği yönündeki haberler, ABD’nin başkenti Washington’da yakından takip ediliyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, SDG’nin TSK’nın Afrin’e yönelik Zeytin Dalı harekâtı nedeniyle Suriye’nin kuzeyinde kuvvet kaydırdığını kabul etti.

Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, Hürriyet'e yaptığı açıklamada “SDG’nin son dönemdeki gerilimler nedeniyle bazı kuvvetlerini kaydırdığının farkındayız” dedi. SDG’nin hangi yöne doğru hareketlendiği konusunda ise bilgi vermeyen Galloway, “Bu koalisyonun yönlendirmesiyle olmadı” sözleriyle ABD ile SDG’nin tutumu arasına mesafe koymaya çalıştı. Galloway, geçen hafta yaptığı açıklamada, Afrin’e güç kaydırdığının tespit edilmesi halinde SDG’ye Washington tarafından verilen desteğin kesileceğini söylemişti.

PENTAGON SÖZCÜSÜ'NDEN SORULARA CEVAP VAR

Pentagon Sözcüsü Galloway’in Hürriyet’in gelişmelere ilişkin sorularına verdiği yanıtlar özetle şöyle:

TÜRKİYE'NİN MEŞRU KAYGILARI VAR: Kuzeybatı Suriye’deki durumu yakından takipteyiz. Türkiye’nin meşru kaygıları var ve sınırlarının güvenliğini sağlamak durumundalar. Yerel halk için DEAŞ’ın ve ideolojisinin yeniden ortaya çıkmasına karşı güvenliğin sağlanmasının hayati olduğu böylesi bir dönemde bölgede Amerikan güçlerinin varlığının durumu istikrarsızlaştıracak şiddet söylemlerinin yatıştırılmasına yardımcı olduğuna inanıyoruz.

SDG İLE ORTAKLIĞIMIZ SINIRLI: SDG ile ortaklığımız DEAŞ’ı yenmeye yönelik operasyonlarla sınırlı. SDG’nin son dönemdeki gerilimler nedeniyle bazı kuvvetlerini kaydırdığının farkındayız. Ancak bu koalisyonun yönlendirmesiyle olmadı. Kuzeybatı Suriye’deki durumla ilgili çok endişeliyiz. Bütün taraflara DEAŞ’a, Suriye krizini çözmeye ve masum sivilleri korumaya odaklanmaya davet ediyoruz.

PKK'LI CANLI BOMBA: (Zeytin Dalı harekâtı kapsamında Türk kuvvetlerine yönelik intihar saldırısı yapan PYD/PKK’lı teröristle ilgili) Afrin’de Kürt bir kadın savaşçının çatışmada öldüğünün farkındayız. Bu kişinin ölüm şekli konusunda medyada çıkan haberler dışında elimde ek bir bilgi yok. Bu kişinin koalisyonun askeri eğitimini alan biri olduğuna dair şu anda yeterli bilgimiz yok. Afrin’deki Kürt gruplar DEAŞ karşıtı koalisyonun ortakları değil.