BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.441,79
HABER /  DÜNYA

Patates bu yıl altın çağını yaşıyor

Bursa’nın İnegöl ilçesinde 4 gün önce sökümüne başlanan patates, sezonu 1 lira 15 kuruştan açtı. <br/>Geçen yıl rekoltenin yüksek olması yüz...

Abone ol

Bursa’nın İnegöl ilçesinde 4 gün önce sökümüne başlanan patates, sezonu 1 lira 15 kuruştan açtı.
Geçen yıl rekoltenin yüksek olması yüzünden 25 kuruştan alıcı bulan patates bu sene altın çağını yaşıyor. Patatesin bu yıl yüzlerini güldürdüğünü söyleyen İnegöllü çiftçiler, "Patates altın çağını yaşıyor. Önceki yılların zararını telafi ediyoruz" dedi.
Adana, Aksaray ve İzmir’in Ödemiş ilçesi gibi patates üretim merkezlerinde bu sene ekimlerin az olması patateste talep patlamasına sebep oldu. İnegöl’e bağlı Kulaca köyü çiftçilerinden Refik Bayrak, "Söküm dönemi 4 gün önce başladı. Bu sene patatesten memnunuz. Bu sene patates kilosu 1 lira 10 kuruş ile 1 lira 15 kuruştan satılmaya başladı. Toprak altı satışlar, yani henüz sökülmemiş patates bile kilosu 85 kuruştan satılıyor. Geçtiğimiz seneler patates hep zarar ettirdi. Patates bir 2009 yılında, bir de bu sene para yaptı. Patatesin para yapmadığı zamanlarda mağdur oluyoruz. Bu sene çiftçinin yüzü güldü. Tabii bundan sonra da patates fiyatlarının daha iyi olmasını bekliyoruz" dedi.
İnegöl genelinde bu sene ekim yapılan alanlara bakıldığında, verimin düşük olduğunun görüldüğünü aktaran Bayrak, "Bir dönümünden 3.5 ile 4 ton arasında mahsul alıyoruz. Verimin Türkiye’nin bir çok yerinde olduğu gibi İnegöl’de de az olması, patatesin bu sene altın çağını yaşamasına sebep oldu" ifadelerini kullandı.
EKİM AZALDI, FİYATLAR ARTTI
Geçen yıl 15-16 bin dönüm patates ekildiği, bu sene ise 6-7 bin dönümü geçmediğini anlatan altını Nezir Cengiz ise, "Bu sene Adana ve İzmir-Ödemiş az ekim yaptı. Bu yüzden fiyatlar şimdilik iyi. Bu sene erken ekim yapıp, erken söküme başladık. Yaz 20 gün erken geldi. Bundan dolayı ürünlerimiz sağlıklı yetişti. Bu sene az ekim yapıldı. Bu da patatesin fiyatını artırdı" dedi.
(İHA)