BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.443,19
HABER /  GÜNCEL

Passat hedeflerini büyüttü

Bir önceki versiyonu 1996'da piyasaya sunulan ve en son 2000 yılında makyajlanan Passat’ın altıncı neslinin Avrupa'dan bir ay sonra Türkiye’de de piyasaya çıktı

Abone ol

Volkswagen Türkiye Distribütörü Doğuş Otomotiv, altıncı jenerasyon Passat'ı satışa sundu. Doğuş Otomotiv Binek Araç Marka Genel Müdürü Birgül Ak Karacahisarlı ise yeni Passat ile yüzde 14 olan B segmentindeki paylarını yüzde 25'e yükseltmeyi hedeflediklerini belirterek, 'Bu segmentte satılan her 4 araçtan biri Passat olacak' dedi. (Burada hemen bir parantez açmak gerekiyor. Zira Alman sistemine göre Passat B segmenti modeli olarak tanımlansa da klasik bir D segmenti otomobili.)

Bir önceki versiyonu 1996'da piyasaya sunulan ve en son 2000 yılında makyajlanan Passat’ın altıncı neslinin Avrupa'dan bir ay sonra Türkiye’de de piyasaya çıkması da önemli bir ayrıntı. Genellikle üreticiler, satışı garantisi olan AB pazarlarına imalatın büyük bir bölümünü ayırır, Türkiye gibi nispeten küçük pazarları ise sıranın sonuna koyarlardı. Ancak, bu kez VW'nin Türkiye'ye verdiği önemin de göstergesi olarak Passat için Türkiye sadece bir ay bekledi.

Bununla birlikte Doğuş Otomotiv yetkililerinin, ana üretici ile sıkı bir pazarlık yaparak iyi bir fiyat aldıkları. Anavatanı Almanya'da 21 bin Euro düzeyinden satılan baz versiyon, Türkiye'de ise 42.5 bin YTL'den pazara sunuluyor. Aradaki vergi farkını da gözönüne alırsak, giriş modeli Almanya ile neredeyse başabaş bir fiyatla Türkiye pazarına sunuluyor. Bu fiyat 1.6 litrelik 102 beygir gücündeki versiyon için geçerli. Passat bununla birlikte 1.6 litre 115 beygirlik FSI, 2 litre 150 beygir FSI ve 2.0 litre 140 beygir TDI(dizel) motor seçenekleri bulunuyor. Trendline, Comfortline ve Highline olmak üzere üç ayrı donanım seviyesi de yer alan Passat'ın en pahalı versiyonu ise 87.5 bin YTL.

Yüksek teknoloji

Eski modeline göre 6.2 cm daha uzun, 1 cm daha yüksek ve 7.4 cm daha geniş olan 6. nesil Passat'ta boyutların yanı sıra teknolojik olarak da büyük yenilikler yer alıyor. El freni yerine elektronik park freni, anahtarsız marş sistemi, duraklama anında otomatik frenlemeyi sağlayan autohold (otomatik versiyonda), sürüşe duyarlı farlar Passat'a yeni eklenen teknolojiler olarak göze çarpıyor.

Yeni Passat'da 12 yıl paslanmazlık, 3 yıl boya garantisi, 2 yıl sınırsız kilometre mekanik garantisi veriliyor. Yeni Passat için hedef kitle ise aileler, profesyonel yöneticiler ve serbest meslek sahibi, 35 yaş üzeri kişiler ola

rak belirlenmiş. Bu noktada bir yorum yapmak gerekirse, rekabetçi fiyat ve Passat müşterilerinin sadakati Doğuş Otomotiv'in en büyük kozu. 1.6 litrelik motorun aracın büyüklüğü göz önüne alındığında yetersiz kalabileceği düşünülebilir. Ancak, Passat'ın rakipleri konumundaki Vectra, Peugeot 407, Renault Laguna'nın da aynı dertten mustarip oldukları unutulmamalı. Şahsi fikrim, kuvvetli bir motorun araçtan alınan keyfi arttıracağı yönünde. Ama, vergiler yüzünden arada oluşan fiyat farkı, bu keyfe ulaşmayı engelliyor.

Verginin adaleti

Passat'ın fiyat listesi üzerinden örnekleme yaptığımızda Türkiye'deki vergi sistemindeki çarpıklığı da gözönüne serebiliyoruz. Doğuş Otomotiv, 1.6 litrelik baz versiyonun net fiyatını yaklaşık 26 bin YTL olarak açıkladı. Satış fiyatı 42.5 bin YTL'ye ulaşan söz konusu model üzerinde yaklaşık 16 bin YTL'lik vergi yükü bulunuyor.

Serinin en üst modelinin (2.0 litre TDI) net fiyatı ise 45.8 bin YTL. Bu modeli almak isteyen bir tüketici, tam 42 bin YTL vergi ödemek zorunda. Yani serininin giriş modelinin anahtar teslimi fiyatı kadar bir vergi ödeniyor. Aradaki tek fark ise yaklaşık 400 cc. lik motor hacmi. Bir başka deyişle 1 cc için 100 YTL ödeniyor. Sizce de biraz garip değil mi?

'Üçüncü göz' Temsa'da standart

Temsa A.Ş, Adana'da bulunan tesislerinde ürettiği midibüsü Temsa Prestij Deluxe'de standart olarak sunduğu 'Geri Görüş Sistemi' ile bir ilke imza atıyor.

'Üçüncü Göz'olarak kabul edilen 'Geri Görüş Sistemi' sayesinde aracın arka bölmesine yerleştirilen bir kamera ile alınan görüntü, şoförün önünde bulunan ekrana yansıtılıyor. Bu görüntü, Temsa Prestij şoförünün kendi aracına, diğer araçlara ve çevreye zarar vermeden güvenle manevra yapabilmesini sağlıyor. Sistem, sektörde ilk kez Temsa tarafından fabrika çıkışı olarak uygulanıyor.

Koluman'dan kar rekoru

Mercedes-Benz Türk'ün ana bayilerinden ve Türkiye'nin kamyon ihtiyacının yüzde 10'unun karşılayan Koluman Motorlu Araçlar, 2004 yılı vergi sonrası karını 10.5 milyon YTL olarak açıklayarak bir rekora imza attı. 1965 yılında mümessillik ve ithalat alanında çalışmak üzere kurulan ve bu sene 40'ıncı yılını kutlayan Koluman'ın müşterileri arasında özel sektörün yanı sıra, başta Karayolları, Köy Hizmetleri Gen. Müd., Türk Silahlı Kuvvetleri, Orman Genel Müdürlüğü ve Devlet Demiryolları olmak üzere birçok kamu kuruluşu bulunuyor.

Borusan Lojistik BMC'yi tercih etti

Türkiye' nin önde gelen lojistik firmalarından Borusan Lojistik filosuna yeni dahil olan Profesyonel 624 YHT (6x2) Uzun Şasi Kamyonu ve 10 adet Profesyonel 827 YCX (4x2) Çekici'yi törenle teslim aldı. Borusan Lojistiğe satışı yapılan 20 adet Profesyonel serisi araç ile firmanın filosundaki toplam araç sayısı 100 adede ulaştı.

Borusan Lojistik adına konuşma yapan Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy, BMC' nin Türkiye'nin lider kamyon markası olduğunu belirterek, düşük işletme maliyetleri, satış sonrası hizmetleri, yaygın yedek parça ve servis ağı nedeniyle BMC Profesyonel araçları tercih ettiklerini söyledi.

Kaynak: