BIST 9.699
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,19
HABER /  DÜNYA

Pasifik Okyanusu işgal altında nedir bu pirozamlar?

Pasifik Okyanusu, pirozom adı verilen canlıların işgali altında. Peki nedir Pirozom ve Pasifik Okyanusu'na ne gibi zararlar verebilir?

Abone ol

Pasifik Okyanusu, pirozom adı verilen canlıların işgali altında. Peki nedir Pirozom ve Pasifik Okyanusu'na ne gibi zararlar verebilir?

Pirozomların bölgedeki varlığıyla ilgili olarak CBC'e konuşan Okyanus Bilimleri Enstitüsü'nden (the Institute of Ocean Sciences) zooplankton sınıflandırmacısı Moira Galbraith, "Şu anda yalnızca ziyaretçiler ve yayılmacı görünmüyorlar, en azından şimdilik. Akım onları önüne katıp götürene kadar burada kalacaklar" dedi.

National Geographic'e konuşan bir balıkçı da, bölgede elli defa olta attığını ve neredeyse her seferinde oltanın ucuna Pirozomların takıldığını söyledi.

Her ne kadar zehirli olmadığı bilinse de, Pirozomların balıkçılara, ağlarına takılarak sıkıntı vereceği tahmin ediliyor.

Bunun yanında bilim insanları Pirozomların, asıl yaşam alanları olan Alaska ve İngiliz Kolombiyası çevresinden buraya sürüklenmesinin bölgedeki ekosistemi bozabileceğinden endişeli. Genişleyen ve su tüketen pirozom sürülerinin ölüp parçalanırken suya salabileceği aşırı oksijen miktarı da diğer bir diğer endişe kaynağı.

HIZLA ÇOĞALABİLİYORLAR

​Sıcak akım 2014-2016 yılları arasında da sıcak-su köpek balıklarını ve su yılanlarını Kalifornia kıyılarına sürüklemişti.

Ancak bu türlerden farklı olarak Pirozomlar hızla çoğalabilme özelliğine sahip.

Eski Yunanca pyro (ateş) ve some (vücut) kelimelerinden türemiş olan pirozomlar görünüm olarak salatalığı andırıyorlar ve cinsiyetsizler. Her biri kendi içinde binlerce küçük ve bağımsız pirozom taşıyan bu canlılar, eşeyli ya da eşeysiz olarak üreyebiliyor ve böylece hızla çoğalarak dev sürüler meydana getiriyorlar.