BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Paşadan can acıtan 33 er gerçeği!

Birçok kez, birçok iddia dile getirildi. Bu kez dönemin paşası orada yaşananları anlattı. İnanılır bir açıklama değil!

Abone ol

İNTERNETHABER

Diyarbakır Cezaevi'nde yatan PKK'nın eski üst düzey yöneticisi Şemdin Sakık "33 er PKK'nın önüne silahsız atıldı" dedi. Eski Asayiş Kolordu Komutanı Hasan Kundakçı'nın buna cevabı '33 er ateşkes devrede olduğu için silahsız gönderildi’ oldu.

Kanal 24’te Gürkan Zengin’in hazırlayıp sunduğu Editör programının bugünkü konuğu Eski Asayiş Kolordu Komutanı Hasan Kundakçı'ydı. Kundakçı 1993-95 yılları arasında Diyarbakır`da Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı görevini sürdürmüştü. Türkiye'de gayri nizami harp deyince akla gelen ilk isimlerden biridir.

33 ER NEDEN ÖLDÜ?

ŞEMDİN SAKIK NE DEMİŞTİ?
Şemdin Sakık Can Dündar'a verdiği şöyleşide 1993 yılında, ateşkes sırasında Bingöl'de PKK tarafından öldürülen 33 erle ilgili şunları söylemişti.

Eylem olacağını telsizden dinledikleri halde korumasız asker gönderdiler. Ordunun tarihinde böyle bir şey yoktur. Bir yerde bozuk bir tank olsa başına 50 yıl nöbetçi dikilir. O bölgede bırakın askeri, korumasız sivil bile gezmiyordu. Bütün bunları yan yana getirdiğimde diyorum ki; 33 er savunmasız olarak örgütün önüne atıldı.
Eylemi yapan Celal Barak, Diyarbakır cezaevinde 10 yıl aralıksız işkence görmüş biridir. Daha sonra bir çatışmada yaralı ele geçirildi. Alıp konuşturulması mümkün iken öldürüldü.
Ayrıca Yeşil’in oğlu da babasının o gün Bingöl’de olduğunu yazdı.
Öcalan, önce BBC’ye çıkıp eylemi üstlendi. “Bu bir misillemedir” dedi. Tepkiler oluşunca bana yükledi.
Sayısını bilmediğim kadar çatışmaya girip polis, asker, korucu vurmuşumdur. Ama şerefim üzerine yemin ediyorum ki, ben silahsız bir tek adama ateş etmedim.
Daha sonra mahkemede de bunu kanıtladım ve o olaydan beraat ettim.”

Gürkan Zengin Kundakçı'ya Sakık'ın sözlerini hatırlattı ve "33 er olayını konuşalım sizinle. Silahsız 33 erin katledilmesinin bilgisi size gelmiştir, o dosyalara hakimsiniz. Soruşturma sizin görev sürenizde devam edegeldi. Kimse mahkûm olmadı, görevden alınmadı. Ne diyorsunuz, hata var mıydı, ne şekilde oldu, ateşkes, bir PKK’nın tırnak işareti içine alalım “ateşkes” durumu vardı da bu ateşkes o olayla mı bozuldu? " diye sordu.

ATEŞKES OLDUĞU İÇİN SİLAHSIZDILAR

Kundakçı'nın cevabı şöyle oldu:

" 33 er olayı da, 17 Mart 1993 günü terör örgütü kendi kendine ateşkes ilan etti. Terörist başı Abdullah Öcalan ateşkes ilan etti. Ondan sonra ateşkes sürdü. İşte o anda gelişmeler, görüşmeler oldu. Nereye kadar sürdü, 24 Mayıs 93’e kadar sürdü. İşte o tarih 33 erin Bingöl yakınlarında otobüslerden indirilerek daha sonra başka bir bölgeye götürülerek infaz edilmesiyle, şehit edilmesiyle sonuçlandı. Bu askerlerimiz silahsızdı. Bu askerlerimiz sivil otobüsler içinde seyahat etmekteydi. Bunlar ateşkesin döneminde tabii sivil otobüslerle silahsız oldukları için hiçbir şekilde zarar gelmeyeceği düşünülerek bu şekilde gönderiliyordu. O güne kadar da böyle olmuştu. O bakımdan 33 askeri PKK terör örgütü bütün bölgede kendi gücünü gerçekten yeterli olduğunu gördü.

NASIL BİR TEDBİRSİZLİK!

Zengin bir kez daha "bu tedbirsizliğin sebebi ateşkes miydi?" diye yineledi.

Kundakçı da "O anda silahsız insanlara karşı olay olmuyordu. Otobüs şirketleri o bölgelere girdiği zaman bazı olaylar olmuyor değildi, münferit olaylar oluyordu. Otobüs içinde seyahat eden subaylarımız, astsubaylarımız otobüs içinden alınıyor, otobüsün yolcularının gözleri önünde öldürülüyordu. Gerçi Silahlı Kuvvetler buna karşı bazı tedbirler almıştı, gidip geliyordu. Herhangi bir bu tip olay olmamıştı o zamana kadar. Böyle bir olayı sanırım PKK tüm bölgede gücünü hissettirebilmek için her tarafta güçlü olduğunu gösterebilmek için yaratmıştır"