BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Parlamento istifa eden Barclays müdürünü sorguluyor

İngiltere'nin büyük bankalarından Barclays'in faiz masraf rakamlarında oynama yaptığı için 450 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmesiyle ortaya çıkan skandal parlamentoda soruşturuluyor.

Abone ol

ABD'li yetkililerin yaptığı inceleme sonucunda düzgün bankacılık standartlarının dışında davrandığı belirlenen Barclays Bankası'nın önceki gün istifa eden genel müdürü bugün araştırma heyetinin karşısına çıkıyor.

Barclays, uluslararası alanda bankacılık işlemlerinde esas alınan bir faiz oranıyla ilgili yanıltıcı tablolar hazırladığı suçlamasını ve 450 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti.

Rakam ayarlamalarının bilanço gerçeklerini kolaylıkla değiştirebildiği bankacılık sektöründe

ABD'li yetkililerin yaptığı inceleme sonucunda düzgün bankacılık standartlarının dışında davrandığı belirlenen Barclays Bankası'nın önceki gün istifa eden genel müdürü bugün araştırma heyetinin karşısına çıkıyor.

Barclays, uluslararası alanda bankacılık işlemlerine temel olan bir faiz oranıyla ilgili yanıltıcı tablolar suçlamasını ve 450 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti.

Rakam ayarlamalarının bilanço gerçeklerini kolaylıkla değiştirebildiği bankacılık sektöründe İngiltere genelinde yüzlerce şubesi olan markanın merkeze oturduğu bu son skandala Merkez Bankası'nın üst düzey yöneticilerinden birinin de adı karıştı.

Bugün parlamento soruşturma heyetinin sorularını yanıtlayacak olan Bob Diamond'ın, Merkez Bankası'nın Başkan Yardımcısı Paul Tucker ile 2008'de yaptığı bir telefon konuşmasının notları basına sızdı.

Bakanlık ve devlet dairelerinin bulunduğu ve devletin idari merkezi olarak kabul edilen Whitehall'dan gelen telefonlarda Barclays'in faiz fiyatlama tablolarında neden hep en yukarılarda olduğunun sorgulandığını aktarıyor Paul Tucker, Bob Diamond'ın aktardığı telefon kayıtlarına göre.

Independent gazetesi, bu sabah Whitehall ve Merkez Bankası bu işin neresinde? sorusunu manşete çıkarıyor.

Gözlemcilere göre, Diamond bugün soruşturma heyetine "devletin ya da Merkez Bankası'nın talimatlarını yerine getirmek için" faiz ayarlaması yaptığını söylerse, karşısına Barclays'in ABD'li yetkililerle yaptığı ceza anlaşmasındaki "kabulü" çıkacak.

Barclays'in 450 milyon dolar ceza ödemeyi kabul ettiği ve ABD ile İngiltere'deki banka düzenleme resmi yetkilileri ile yaptığı anlaşmada devlet ya da hükümetten bir talimat almadığını teslim etmişti.

BBC'nin ulaştığı kaynaklar, Paul Tucker'ın bundan sonraki Merkez Bankası başkanlığı için güçlü adaylar arasında olduğu ya da Bob Diamond'ı yerinden etmek için komplo düzenlendiğine ilişkin söylentilerin dolaştığını aktarıyor.

ABD'nin başını çektiği incelemeler İngiltere ve Almanya'daki diğer bilinen büyük bankaları da içeriyor; 20 kadar bankanın inceleme altında olduğu söyleniyor.