BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Papa Türkiye'nin AB üyeliğine karşı mı?

Guardian gazetesinde yayınlanan Wikileaks kaynaklı ABD gizli belgelerine göre, Papa kardinalken müslüman bir ülkenin AB üyeliğine karşıydı.

Abone ol

Vatikan'ın Türkiye'nin AB ile özel ilişki kurmasından yana olduğu ileri sürülüyor

İngiliz Guardian'ın gazetesine göre, Wikileaks'in yayımladığı son ABD diplomatik belgelerinde, Avrupa Birliği'nde Türkiye'ye yönelik düşmanlığın büyümesinden Papa 16. Benediktus'un sorumlu olduğu ileri sürülüyor.

Bu değerlendirme ABD'nin Vatikan büyükelçiliğinden gönderilen ve Wikileaks tarafından kamuya sızdırılan bir gizli belgede dile getiriliyor.

Guardian, Papa'nın 2004 yılında henüz kardinalden yaptığı bir açıklamada, o zamanlar Vatikan'ın bu konudaki resmi politikasının tarafsızlık olmasına karşın, Müslüman bir ülkenin AB'ye katılımına karşı çıktığını belirtiyor.

Vatikan'ın Yabancı Devletlerle İlişkiler Sekretaryası Müsteşarı Piskopos Pietro Parolin'in, Amerikalı diplomatlara bu görüşlerin Kardinal'in şahsi yorumu olduğunu, Vatikan'ın resmi görüşünü yansıtmadığını söylediği kaydediliyor.

Ancak 2006 yılına gelindiğinde, artık Papa olan Kardinal'in görüşlerinin daha serinkanlı hale geldiğine dikkati çeken gazete, Amerikalı diplomatlara, "Vatikan genişlemeye açıktır ve Türkiye'nin Avrupa'daki yerini almak için AB'nin Kopenhag kriterlerini karşılaması gerekmektedir" mesajının iletildiğini aktarıyor.

Buna karşın Vatikan'ın Türkiye'de dini özgürlükler konusunda kaygıları olduğunu ve "Türkiye'nin dini özgürlükler konusunda gerekli ilerlemeyi yapmadan AB'ye girmesi olasılığı kaygı kaynağıdır" dendiğini aktarıyor.

Wikileaks belgelerine göre, Parolin, AB ve ABD'nin bu konuda Türk hükümetine baskı yapmasında ısrar ediyor.

Guardian, 2009'da ise ABD Başkanı Barack Obama'ya, "AB üyesi olmayan Vatikan'ın Türkiye'nin üyeliğini onaylama ya da reddetme rolü olmadığını kabul ettiği, ancak Türkiye'nin AB'ye üye olmadan, birlikle özel bir ilişki geliştirmesini tercih edeceği" bilgisinin iletildiğini kaydediyor.