BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.433,82
HABER /  DÜNYA

Papa Francesco'dan laiklik çıkışı! Sonu kötü oluyor

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco Fransız La Croix gazetesinin sorularını yanıtladı. Papa, inanç özgürlüğünü garanti altına alan bir yasayla desteklenen laiklik şeklini önemsediğini belirtti.

Abone ol

BBC'nin Vatikan ve İtalya medyasına dayandırdığı haberine göre Papa, dinin kamusal alandaki yeri ve laiklikle ilgili bir soruya, "Devletler laik olmalı. Dini devletlerin sonu kötü oluyor. Tarihe aykırı bu" diye cevap verdi.

Aynı zamanda "İnanç özgürlüğünü garanti altına alan bir yasayla desteklenen laiklik şeklini" desteklediğini de söyledi. Papa açıklanasının devamında "Müslüman bir kadın başörtüsü takmak istiyorsa bunu yapabilmeli. Aynı şekilde haç takmak isteyen bir Katolik de…" ifadelerini kullandı.

BATI'YA İSLAM ELEŞTİRİSİ

Papa Francesco, Avrupa toplumlarındaki İslam korkusuyla ilgili bir soruya karşılık "Bugün İslam'ın kendisinden değil, IŞİD'den ve onun kısmen İslam'dan gelen fetih savaşından korkulduğunu düşünüyorum” dedi.

Papa'nın konuşmasından önemli detaylar:

“Fetih fikrinin İslam'ın ruhunda olduğu doğru. Ancak Matta İncili'nin son kısmında da bu fetih fikrini okumak mümkün.

“Mevcut İslami terör karşısında, Irak gibi güçlü bir iktidarın olduğu ülkelere aşırı derecede Batılı bir demokrasi modelinin ihraç edilip edilmediğini sorgulamak lazım. Ya da Libya gibi aşiret yapısının olduğu ülkelere...

“Bu kültürleri göz önünde bulundurmadan hareket edilemez. Bir Libyalının da dediği gibi: Eskiden bir Kaddafi vardı, şimdi 50 tane var."

Papa Francesco birçok ülkede Müslüman ve Hıristiyanların halen barış içinde bir arada yaşadığına da dikkat çekti.

"Hıristiyanlarla Müslümanların bir arada yaşaması mümkün. Lübnan da bunun mümkün olduğunu gösteriyor"