BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

'Özgürce yemek yiyemeyecek miyiz?'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Beyoğlu'ndaki bir restoranda polisin gözaltı uygulamasını meclis gündemine taşıdı

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Tanrıkulu'nun açıklaması ve soruları şöyle:

Gezi Parkı olaylarıyla birlikte özellikle Taksim-Beyoğlu civarında giderek keyfi bir hal almaya başlayan polis uygulamaları, dehşet verici görüntülere neden olmaktadır.

Sosyal paylaşım sitesi YouTube’a konan bir görüntüde (İlgili görüntünün linki: polisin Beyoğlu’ndaki “Beyoğlu Ocakbaşı” isimli restaurantın önündeki masada oturmakta olan iki yaşlı müşteriyi hiçbir gerekçe sunmadan yaka paça gözaltına aldığı ve restaurant çalışanlarını da sert bir biçimde itekleyerek dövdüğü görülmektedir. Söz konusu müdahale esnasında gözaltına alınanlardan birinin sandalyeden yere atılarak sürüklendiği ve yere yatırılıp ellerinin arkadan kelepçelendiği görülürken, polisin, gözaltına aldığı yaşlı müşteriye herhangi bir soru sormadığı dikkat çekmektedir.

Bu bağlamda;

1- Beyoğlu Ocakbaşı müşterileri ve çalışanlarına uygulanan bu şiddetin emrini kim vermiştir? Yurttaşlara uygulanan bu şiddetin emrini veren amiri görevden almayı düşünüyor musunuz?

2- Söz konusu görüntüleri inceletip, gerek müşterilere gerekse restaurant çalışanlarına şiddet uygulayan polis memurlarını tespit ederek haklarında ne zaman işlem yapacaksınız?

3- Söz konusu iki müşteri hangi gerekçeyle gözaltına alınmıştır? Haklarında hangi iddialarla, ne tür işlem yapılmıştır?

4- Gezi olaylarından bu yana Beyoğlu esnafının mağduriyetine Sayın Başbakan da defalarca vurgu yapmıştı. Beyoğlu esnafının müşterisine yapılan bu uygulamalar, esnafa da yapılmış sayılmıyor mu? Beyoğlu esnafının mağduriyetini, müşterisini yerlerde sürükleterek mi gidermeyi düşünüyorsunuz?

5- Beyoğlu’nda herhangi bir mekânda gözaltına alınmadan, şiddet görmeden, tehdit edilmeden, gazlı müdahaleye maruz kalmadan oturmanın kriterlerini mi hazırladınız?

6- Taksim-Beyoğlu’nda, Gezi protestolarından beri devam eden polis uygulamalarını daimileştirmeyi mi düşünüyorsunuz? Bu bölgedeki polis uygulamalarına ne zaman son vermeyi düşünüyorsunuz?

7- Beyoğlu-Taksim civarındaki demokratik, barışçıl protesto ve eylemleri şiddetle bastırma girişimlerinize ne zaman son vereceksiniz?

8- Ülkemizde vatandaşlarımızın, özgürce oturup özgürce yemek yeme haklarını kısıtlamak, engellemek insan hakları ve demokrasi ilkeleri ile bağdaşmakta mıdır?

9- Türkiye de polise istediği kimseyi keyfi olarak gözaltına alma yetkisi veren gizli bir genelge mi yürürlüktedir?