BIST 9.800
DOLAR 32,58
EURO 35,05
ALTIN 2.458,84
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

ÖYM'ler kalkmadı boyut değiştirdi

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, özel yetkili mahkemelerin(ÖYM) kaldırılmadığını, sadece şeklinin değiştirildiğini söyledi...

Abone ol

Batum, "Özel yetkili mahkemeler yeni düzenlemeyle Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250, 51. ve 52. maddelerinden alınıyor, Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesine konuluyor." dedi.

TBMM çalışmalarını tamamlayarak tatile girdi. 24. dönem 1. ve 2. yasama yılını değerlendiren CHP Milletvekili Prof. Dr. Süheyl Batum, Meclis’in son günlerinde tartışmalı şekilde kaldırılan özel yetkili mahkemelerin, fiilen kaldırılmasını söyledi. Kanun çıkartmak için Meclis'in uzun saatler çalıştığına değinen Batum, kanun değişikliklerinin son saatlerinde Genel Kurul'a bir önerge sunulduğunu ve Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılmasına ilişkin değişikliğin bu şeklide olduğunu belirtti.

Yapılan değişikliği, "Özel Yetkili Mahkemeler, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250, 51. ve 52. Maddeleri’nden alınıyor, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesine konuluyor." şeklinde yorumlayan Batum, söz konusu mahkemeler yerine bölgesel mahkemelerin geldiğini belirtti.

Batum konuşmasına şöyle devam etti:

"Bölgesel ağır ceza mahkemeleri geldi yerine. Nereden çıktı? Eskiden özel yetkili mahkemeler diye nerede yer alıyordu. Yoktu. Aynı şey birden fazla yargı çevresini kapsayacak şekilde Ağır Ceza Mahkemeleri şu suçlarla görevlendirilir. Peki, bugünkü taslakta ne diyor? Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde Ağır Ceza Mahkemeleri diyor. Ne farkı var? Özel Yetkili Mahkemeler ile Bölgesel Mahkemeler aynı."