BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.515,21
HABER /  GÜNCEL

Oy kullanırken bunlara dikkat!

Seçimde, bağımsızlarla birlikte 7 bin 660 aday yarışacak. 12 Haziran’da ilkler de yaşanacak:

Abone ol

Türkiye, 24. Dönem Parlamentosu’nu belirlemek üzere bugün sandık başına gidiyor. Seçmenler, bugün sandık başına gittiğinde ilklerle karşılaşacak. Seçimlerde, ilk defa kullanılacak şeffaf sandıkların yanı sıra oy verme kabinleri de yenilendi. Seçmen bu refa, önceki seçimlerden farklı olarak mühür yerine kaşe kullanılacak.



12 Haziran’da gerçekleştirilecek seçimde kayıtlı 50 milyon 189 bin 930 seçmen, 199 bin 207 sandıkta oy kullanacak.

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek.

Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle oy verebilecekler.

Seçmenler, nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanını kimlik belgesi olarak ibraz edebilecek.

Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak.

Bunlara dikkat edin:

-Üzerinde en küçük bir çizik bile bulunan oy pusulası geçersiz sayılacak.

- YSK’nin 135 sayılı genelgesine göre, sandık kurulu başkanı, oy zarfı ve pusulasının hiçbir tarafında herhangi bir işaret bulunmadığını ve arkasında sandık kurulu mühürü olduğunu kurul üyelerine, gözlemcilere ve seçmene gösterecek.

- Seçmen, “evet” mühürü dışında oy pusulasının herhangi bir yerine imza veya işaret yapmaması, düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyup yapıştırması, aksi halde oyunun geçersiz sayılacağı konusunda uyarılacak.

- Sandık görevlisine, üzerinde TC kimlik numarası kimliğinizi, varsa seçmen bilgi kağıdınızı verin. Sandık görevlisinden aldığınız oy pusulası ve zarfın üzerinde hiçbir işaret olmamasına dikkat edin.

- Pusula, zarf ve mühür ile birlikte kapalı oy kabinine girin.

- Yanınızda, cep telefonu, görüntü kaydeden herhangi bir cihaz bulundurmayın, varsa kabine girmeden önce sandık görevlisine teslim edin.

- Oy vereceğiniz partiye ait alana veya bağımsızın adının bulunduğu bölüme “evet” mührünü basın.

- Pusulaya başkaca herhangi bir işaret koymayın. Pusulayı, mürekkebin bulaşmasını önlemek için dışa doğru katlayın ve zarfa koyun.

- Oyunuzun bulunduğu zarfı, şeffaf sandığa atın. Oy kullandığınıza ilişkin imzanızı atmayı unutmayın.

HANGİ DURUMLARDA OYLAR GEÇERSİZ? CEVABI SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

Kanun, hangi oy pusulalarının geçerli, hangilerinin geçersiz sayılacağını da şöyle düzenliyor:


* TEK BİR ALANA BASILMALI: Hiçbir yerine “Evet ” mührü basılmamış pusulalar hesaba katılmayacak. Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına “Evet ” mührü basılmış olanlar geçersiz sayılacak.

* MÜHÜR TAŞARSA: Oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle “Evet” mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi pusulayı geçersiz hale getirmeyecek. Aynı şekilde bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan “Evet” mührünün sadece iki parti alanını ayıran çift çizgili bölgeye taşmış olması da pusulanın geçerliliğini etkilemeyecek.

* YIRTIK PUSULALAR: Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış olan pusulalar geçersiz sayılacak. Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılan pusulalar geçerli sayılacak. Ayrıca pusuladaki yırtık bütünlüğünü bozmuyorsa ve oy verme işlemi sırasında kazaen olmuşsa geçerli sayılacak.

* FİLİGRANSIZ PUSULALAR: Sandık kurulunca verilen ve o seçim için düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan, arkasında “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranı ve arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan pusulalar geçersiz sayılacak.

* BİRDEN ÇOK EVET: Başka bir siyasi partinin veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla, bir siyasi partinin alanına birden çok “Evet ” mührü basılması da geçerli olacak. Bir zarftan iki oy pusulası çıkmış olması halinde de geçersiz sayılacak.