BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Osmanlı yeniden canlanabilir

Amerikan Newsweek dergisinde dün yayınlanan Türkiye ile ilgili makalenin başlığı "Orta Doğu'nun İkilemi".

Abone ol

New York merkezli haftalık haber dergisi Newsweek'te dün yayınlanan Türkiye'ye dair ilginç değerlendirmelerin yer aldığı makalenin başlığı "Orta Doğu'nun İkilemi".

"Türkiye'nin kaslarını esnettiği bu dönem ardından yeninden canlanmış bir Osmanlı İmparatroluğu ile karşılaşabiliriz" altbaşlığıyla sonulan makale Niall Ferguson imzasını taşıyor.

Amerikan'ın Irak'tan çekilmesiyle oluşacak boşluğun ne şekilde doldurulacağı sorusuna yanıt aranan makalede üzerinde durulan senaryolardan biri, yeniden canlanacak Osmanlı İmparatorluğu'nun bölgeye hakim olması.

17. yüzyıla kadar çok geniş bir coğrafayaya hükmeden imparatorluğun sonrasında Avrupa'nın hasta adamı haline geldiği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonlandığının anlatıldığı makalede, 2003'ten beri süren AKP iktidarı döneminde Türkiye'yi Osmanlı'nın parlak günlerine dönüştürme çabasının sürdüğünün altı çizilmiş.

Ilımlı İslam çizgisini temsil eden Başbakan Erdoğan'ın İstanbul belediye başkanı olduğu dönemde hapse girmesine sebep olan "Camiler kışlamız, minareler süngümüz" şiirininin hatırlatıldığı makalede Erdoğan'ın amacının Atatürk öncesi dönem Türkiyesi olduğu iddia edilmiş.

Erdoğan'ın bu hedefinin bir yanının "militan müslüman", bir yanının ise "bölgesel güç" bir ülke olduğunun dile getirildiği yazıda, Erdoğan'ın basın ve yargı karşısındaki gücünü artırmasının, İsrail'e karşı sertleşen tutumunun ve Türkiye'yi Arap Baharı sayesinde ortaya çıkan boşluğu doldurmaya aday bir ülke olarak sunmasının bu hedeflere ilgili olduğu yorumuna yer verilmiş.

Yazıda dikkat çekilan bir diğer nokta ise Erdoğan'ın seçim zaferinden sonra yaptığı balkon konuşmasında Osmanlı coğrafyasında yer almış onlarca şehre hitap etmiş olması.

Makalenin sonunda Erdoğan'ın "demokrasi, istediğiniz durağa geldiğinizde ineceğiniz bir tramvaydır" sözleri hatırlatılırken, Erdoğan liderliğinde yeni bir Müslüman İmpartorluğu'nun ortaya çıkmasının şaşırtıcı olacağı yorumu yer almış.