BIST 10.186
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.399,89
HABER /  GÜNCEL

Oscar'a seks ve siyaset damgası

Bu yıl 78'incisi verilecek olan Oscar sinema ödülü adaylarının ortak özelliği, hemen hepsinin konusunun siyaset ya da cinsellik üzerine kurulu olması.

Abone ol

Oscar'da siyaset ve cinsellik ön planda. "En İyi Kadın Oyuncu" adayı Charlize Theron, cinsel tacize uğrayan kadın işçi rolüyle heykelciğe koşuyor...

Oscar'a siyaset ve seks damgası

Bu yılki 78'inci Oscar ödülü adaylarının ortak özelliği, hemen hepsinin konusunun siyaset ya da cinsellik üzerine kurulu olması.

Amerikan Film Akademisi'nin vereceği 78'inci Oscar Ödülleri'ne aday gösterilen yapımlar ve oyuncuların önceki gün Beverly Hills'te düzenlenen törenle açıklanmasıyla, Oscar heyecanı iyiden iyiye arttı. 5 Mart günü düzenlenecek olan Oscar Ödül Töreni öncesi açıklanan yapımların "siyaset ve cinsellik" konularını ağırlıklı işliyor olması ise gözlerden kaçmadı: Siyasi konuları deşen Münih ve Crash, eşcinsel iki kovboyun hikayesini işleyen Brokeback Mountain ve diğer pek çok aday ya politika ya da cinsellik üzerine kurulu. En İyi Film Ödülü adaylarından Munich'in yine Oscar adayı olan yönetmeni StevenSpielberg'in Hollywood Reporter'a söylediği şu sözler bu yılki tablo hakkında bir fikir veriyor: "Tüm bu siyasetle bağlantılı filmlerin bir anda ortaya çıktığını düşünebilirsiniz. Bunların aynı anda ortaya çıkmasının bir sebebi bu konular hakkında hükümete duyduğumuz güvensizlikten kaynaklanıyor." Son bir not da 8 dalda Oscar adayı "Brokeback Mountain-Brokeback Dağı" filmi için: İki 'gay' kovboyun aşkını anlatan film, tepki alacağı gerekçesiyle hiçbir dağıtım şirketi tarafından alınmadığından, Türkiye'de gösterime girmiyor.

SİYASET
Münih: "En İyi Film", "En İyi Uyarlama Senaryo" ve "En İyi Yönetmen" dalındaOscar'a aday oldu. Yönetmen Steven Spielberg... Başrollerinde Eric Bana ve Daniel Craig yer alıyor. Film kısaca 1972'de Münih Olimpiyatları sırasında Kara Eylül adlı örgüte mensup bir grup Filistinli'nin, İsrailli sporcuların odasını basarak bir kısmını öldürmesinin ardından, İsrail devletinin intikam girişimlerini öne çıkarıyor.

Good Night & Good Luck: "En İyi Film", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Yönetmen", "En İyi Orijinal Senaryo", "En İyi Görüntü" dallarında Oscar'a aday olan filmin yönetmeni George Clooney... Baş rolleri David Strathairn ve yine George Clooney paylaşıyor.1950'lerin Amerikası'nda geçen filmde televizyoncu Edward Murrow ve Senatör McCarty arasında yaşanan gerginlik anlatılıyor.

Syriana: "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ve "En İyi Orijinal Senaryo" dalında Oscar'a aday olan filmin yönetmeni Stephen Gaghan... Filmin baş rollerini George Clooney ve Matt Damon paylaşıyor. Jeopolitik bir gerilim olan film eski CIA ajanı Robert Baer'in kitabından uyarlandı.

CİNSELLİK
Brokeback Mountain: "En İyi Film", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu", "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu", "En İyi Yönetmen", "En İyi Uyarlama Senaryo","En İyi Görüntü", "En iyi Film Müziği" dallarında Oscar'a aday oldu. Yönetmen Ang Lee... Baş rollerini Jake Gyllenhaal ve Heath Ledger paylaşıyor. İki erkek kovboy arasındaki duygusal yakınlaşmayı ele alıyor.

Capote: "En İyi Film", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu", "En İyi Yönetmen", "En İyi Uyarlama Senaryo" dallarında Oscar'a aday oldu. Yönetmen Bennett Miller... Baş rolünde Philip S. Hoffman yer alıyor. Film, 50'li ve 60'lı yıllarda "New Yorker" dergisi için çalışan eşcinsel yazar Truman Capote etrafında dönüyor.

Kaynak :