BIST 10.056
DOLAR 32,30
EURO 34,85
ALTIN 2.423,78
HABER /  GÜNCEL

Oscar için geri sayım

Oscar töreni için hazırlıklar tamamlanmak üzere. Aday filmlerin çekim hikayeleri de en az filmler kadar ilginç...

Abone ol

Hollywood'daki Kodak Tiyatrosu'nda yarın düzenlenecek törenle 79'uncu kez Oscar ödülleri dağıtılacak. 79'uncu Akademi Ödülleri'nin sunuculuğunu komedi filmlerindeki başarısı kadar, eşcinsel haklarını savunmasıyla da tanınan Ellen DeGeneres üstlenecek.
Gecede sanatçılar ödüllerini yine ünlü oyuncuların elinden alacak. George Clooney, Cameron Diaz, Nicole Kidman, Tom Hanks ve Tom Cruise sunucular arasında yer alacak. En İyi Film dalında aday olan filmler ile En İyi Yönetmen adaylarının filmlerinin arka planında olanlar da en az filmlerin kendisi kadar ilginç.

Danışman emekli dedektif

"Köstebek"

Filmin teknik danışmanı 30 yıl boyunca Boston dışında çalışmış ve organize suç konusunda uzmanlaşmış bir dedektif olan Thomas B. Duffy idi.

Martin Scorsese senaryoyu Mel Gibson'a göndererek rol teklif etti. Gibson senaryonun muhteşem olduğunu düşünse de "Apocalypto"nun çekimlerine başlayacağı için kabul edemedi.

Matt Damon filmden önce bir Massachusetts eyalet polisi birimiyle çalıştı. Onlarla devriyeye çıktı, uyuşturucu baskınlarına katıldı.

Jack Nicholson filmdeki rolünü kabul etmedi ancak Scorsese ve Leonardo Di Caprio onu Frank Costello rolünü canlandırmaya ikna etti. Arka arkaya birkaç komedide rol aldığı için artık bir suçluyu canlandırmak istedi.

İngilizcenin en bilinen küfürü "fuck" sözcüğü ve türevleri filmde 237 kez kullanıldı.

Film beş yılda çekildi

"Little Miss Sunshine"

Film parasızlık yüzünden beş yılda çekildi.

Frank rolü için birinci seçenek Bill Murray, ikinci seçenek Robin Williams'dı.

Abigail Breslin, Olive rolü için onu şişman gösterecek bir kıyafet giydi.

Abigail Breslin dışında, "Little Miss Sunshine" güzellik yarışmasında rol alan kızların hepsi önceden güzellik yarışmasına katılmış olan kişilerdi. Gerçek kostümlerini giydiler ve gerçek hayattaki yarışmada sergiledikleri yeteneklerini ve gösterilerini tekrarladılar.

Brad Pitt fedakarlık etti

"Babil"

Rinko Kikuchi, Chieko rolüne hak kazanana dek bir yıl süren bir eleme sürecinden geçti.

Yönetmen Alejandro Gonzalez çarşı yerinde futbol oynarken gördüğü Boubker Ait El Caid'e Faslı çocuk Yusuf rolünü verdi.

Alejandro Gonzalez'in filmlerinin hayranı olan Brad Pitt bu fimde oynamak için "Köstebek"te canlandıracağı başrolden vazgeçti.


İki ekip hiç tanışmadı

"Iwo Jima'dan Mektuplar"

"Atalarımızın Bayrakları" ile bu film arka arkaya çekilmiş olsa da bu filmdeki kimse ötekinde rol almadı. İki filmin ekibinden kimse birbiriyle tanışmadı bile.

Ken Watanabe rolüne hazırlanırken Japon general Tadamişi Kuribayaşa'nin Iwo Jima'dan ailesine gönderdiği gerçek mektupları okudu.


Mirren ayakta alkışlandı

"Kraliçe"

Filmin Venedik Film Festivali'ndeki prömiyerinde Helen Mirren'ın performansı beş dakika ayakta alkışlandı.

Stephen Frears bütün seslerin notalarını ayrı ayrı gösteren müzik parçasını uygun bulmayınca Alexandre Desplat yerine başka bir besteciyle anlaştı. Onun parçayı bitirmesi üç hafta sürdü.

Mürettebat gerçekti

"Uçuş 93"

Bu film çok pahalı dijital kameralar yerine basit, taşınabilir kameralarla çekildi.

United Airlines'ın 93 sefer sayılı uçağında hayatını kaybeden 40 yolcunun ve mürettebatın aileleri yapıma katkıda bulundu. Yakınlarının yolculukta giydikleri kıyafetlere, okudukları kitaplara ve uçakta atıştırmış olabilecekleri şekerlere kadar her türlü konuda yardımcı oldular.

Filmdeki mürettebatın çoğu United Airlines için çalışan pilot ve hosteslerden oluştu.

Heykelcik 24 yıldır aynı fabrikada yapılıyor

79'uncu Akademi Ödülleri için üretilen Oscar heykelcikleri Şikago'daki R.S. Owens fabrikasında farklı kaplama aşamalarında görülüyor. Şirket 15 adımlık bir süreçle 55-60 Oscar heykelciği üretti. Kalay ve kurşun alaşımından yapılan heykelcikler bakır, nikel, gümüş ve 24 ayar altınla kaplanıyor. Bu heykelcikler 24 yıldır bu fabrikada üretiliyor.

Oscar sergisi

New York'taki Times Meydanı'nda "Meet the Oscars" (Oscarlarla Tanışın) adlı bir sergi düzenlendi. 50 Oscar, Hollywood efsanelerine ait iki heykelcik ve ziyaretçilerin tutabileceği bir heykelcik yarına kadar sergileniyor.

Kırmızı halı seriliyor

Üzerinde büyük altın renkli bir Oscar figürü olan kırmızı halı seriliyor. Yağmur yağma ihtimaline karşı kırmızı halının üzerine bir branda geriliyor.

Oylar elle sayılıyor

Akademi oyları kamu kurumlarına ve özel kuruluşlara endüstri odaklı denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan PricewaterhouseCoopers yetkilileri tarafından elle sayılıyor. Altı bin oyun sayımı için yetkililer toplam 700 saat mesai harcadı. Törene kadar Oscar'ın kime verildiğini sadece iki PricewaterhouseCoopers yetkilisi bilecek.