BIST 9.789
DOLAR 32,59
EURO 34,99
ALTIN 2.457,94
HABER /  GÜNCEL

Oruç tutmayanlar ne kadar fidye vermeli?

Oruç fidyesi nedir? Oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli 2017 işte detaylar...

Abone ol

Fidye, bazı ibadetlerin yapılamaması ya da yapılması sırasında birtakım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini mali yükümlülüktür. Peki 2017'da oruç fidyesi ne kadar oldu?

Sadaka-i fıtır bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya bunun karşılığı miktarında paradır. Fidye vermek durumunda olan ancak maddi gücü bulunmayan kişiler ise Allah'tan af diler.Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta veya yaşlılar kısa günlerde oruç tutarak kaza edebilirler. Oruç fidyeleri Ramazan ayının sonunda topluca verilebileceği gibi, Ramazan ayında günlük olarak ve ayın başında da verilebilir. Fidye vermek durumunda olan ancak maddi gücü bulunmayan kişiler ise Allah'tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta veya yaşlılar kısa günlerde oruç tutarak kaza edebilirler.

2017 Oruç fidyesi ne kadar?

Fidye fiyatları her yıl değişir ve bu da Diyanet yetkilileri tarafından açıklanır. Fidye fiyatları 2017 yılında Kayseri Müftüsü Doç.Dr. Şahin Güven tarafından duyuruldu. Ramazan'da oruç tutamayacak hasta ve yaşlıların vereceği günlük fidye bedeli en düşük 15 TL olarak açıklandı. Ayrıca Şahin Güven "Sadaka-ı fıtır ve oruç fidyesi ödeyen Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilme ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası (fitre) ve fidye, zekattan farklı olarak, yerine getirilir. Diyanet İşleri Başkanlığımız ülkemizdeki mevcut sosyo-ekonomik hayat şartlarını ve 1 kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurarak; 2016 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2017 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede, sadaka-i fıtır ve günlük fidye miktarının 15 lira olarak belirlemiştir. Bu miktar en alt sınırdır. Gücü yeten ve durumu iyi olan daha fazlasını verebilir. Yani, üst sınırı yoktur." dedi. Oruç fidyesi geçtiğimiz yıl ise 11.5 TL'idi.

Oruç fidyesi kimlere verilmez?

Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir. Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada ve kafire fitre vermez mümkün değildir. Eğer gelin, damat, kayınvalide,kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır. Borçlu ve fakir kişiye hanımının fitre verebileceği ise İmameyne göre mümkündür.

Fitrenin miktarı ne kadardır?

Fitre başlıca 4 madde üzerinden verilir:

1 - Buğday veya buğday unundan. Bunun vâcib olan miktarı, yarım sa' (520 dirhem: 1667 gr.) dır.

2 - Arpadan veya arpa unundan. Bunun miktarı ise, bir sa' (1040 dirhem: 3333 gr.) dır.

3 - Her türlü kuru üzümden. Bunun miktarı da bir sa' (3333 gr.) dır.

4 - Kuru hurmadan. Bunun miktarı ise yine 1 sa' (3333 gr.) dır.

Bu 4 gıda maddesinden herhangi birine göre fitre verilebilir. Bu fitreler aynen hurma, buğday, üzüm olarak verilebileceği gibi, kıymetleri para olarak da verilebilir. Hattâ kıymetlerinin para olarak ödenmesi, daha da efdaldir.

Kişinin fitresini verirken kendi malî imkânını ve zenginliğini göz önünde bulundurarak, fitresini bu 4 gıda maddesinden birinin kıymeti üzerinden ödemesi gerekir. Meselâ çok zengin olanlar fitrelerini hurmanın değeri üzerinden ödemelidirler. Çünkü en yüksek fitre miktarı hurmadır. Onun o zenginliğine münasib olan, fitresini hurma üzerinden ödemektir. Artık zenginlik derecesine göre, kuru üzüm, arpa ve buğday olmak üzere fitre ödenecek gıda maddesi değişir. Her yıl Ramazan ayında, müftülükler bu 4 gıda maddesine düşen fitre bedellerini ilân ederler. O bedellere göre fitreyi ödemek mümkündür.