BIST 10.222
DOLAR 32,22
EURO 34,78
ALTIN 2.427,03

Onlar Rusların ölüm melekleri! Kimseyi sağ bırakmadılar

Onlar Rusların ölüm melekleri! Kimseyi sağ bırakmadılar

Dönem şartlarında renkli fotoğraf henüz o kadar da yaygın değildi. Ancak geçtiğimiz günlerde dijital fotoğraf uzmanı Olga Shirnina bu tarihi fotoğrafları renklendirdi. İşte o fotoğraflar ve fotoğraflarda yer alanların öyküleri.

Onlar Rusların ölüm melekleri! Kimseyi sağ bırakmadılar

Dönem şartlarında renkli fotoğraf henüz o kadar da yaygın değildi. Ancak geçtiğimiz günlerde dijital fotoğraf uzmanı Olga Shirnina bu tarihi fotoğrafları renklendirerek adeta tarihi yeniden canlandırdı. İşte o fotoğraflar ve fotoğraflarda yer alanların öyküleri... 1941 yılının haziran ayında Nazi Almanyası halkı köleleştirmek ve kontrol altına almak istemesi nedeniyle Sovyet Rusya'ya saldırdı. Saldırı sonrası 2 binden fazla Rus kadın, Sovyet ordusunda keskin nişancı olarak görev aldı. 2. Dünya Savaşı'nda keskin nisancı olarak görev alan Rus kadınlar, Alman askeri için büyük tehlike oluşturdu. Rus kadın askerlerinden, en meşhur olanı, 'ölüm meleği' olarak bilinen Lyudmila Pavlichenko'ydı. Bir yıldan kısa bir sürede 300'ü aşkın Nazi'yi öldürdüğü ve 36 keskin nişancıyı öldürdüğü söylenen Lady Death, Nazi askerlerinin korkulu rüyası haline geldi.

Onlar Rusların ölüm melekleri! Kimseyi sağ bırakmadılar

300'den fazla Nazi askerini öldürerek Lady Death lakabını aldı Almanlar onun bulunduğunu tahmin ettiklere yere büyük havan saldırıları ve topçu atışları düzenlemeye başladı. En nihayetinde Haziran 1942'de başarılı oldular. Lady, savaştan çekilmek zorunda kaldı. ''Hitler'i olgun bir tahıl gibi biçtik'' diyen Pavlichenko, kendisi gibi keskin nişancılar yetiştirmeye devam etti. Sovyetler Birliği nişancı birlikteki başarıları gördükçe onların sayısını artırmak ve onları savaşın birçok cephesinde kullanmak istedi.

Onlar Rusların ölüm melekleri! Kimseyi sağ bırakmadılar

59 kişiyi öldüren Rus ölüm meleği: Roza Shanina Lady Death'ın destekçilerinden olan Roza Shanina, 16 yaşındayken toplam 59 Nazi'yi öldürdü. Roza, "Doğu Prusya'nın görünmeyen terörü" olarak adlandırılıyordu. Tarihin en güzel ve en ünlü keskin nişancılarından yani sniperlarından bir tanesi olan Roza Shanina, aslında bir o kadar da tehlikeli bir ölüm makinesi olarak gösteriliyordu. Kayıtlara göre 59 kişiyi öldüren Roza'nın daha fazla kişiyi öldürdüğü düşünülüyor.

Onlar Rusların ölüm melekleri! Kimseyi sağ bırakmadılar

Ona, "Doğu Prusya'nın görünmez terörü" deniliyordu Roza, 1941'de abisinin cephedeki ölümü üzerine gönüllü olarak orduya katıldı. Çok iyi bir nişancı olduğu için cephe hattında sniper olarak değerlendirilmesine karar verildi. Roza, Sovyetler Birliğinin ilk kadın sniper'ıydı ve 3. Belarus cephesindeki başarıları nedeniyle onur madalyasına layık görüldü. Beraberinde namını da duyurmaya başladı. Kanadalı bir gazete, Shanina'yı "Doğu Prusya'nın görünmez terörü" olarak tanımlamıştı.