BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Onlar çok iyi birer yüzücüymüş..

ABD'li uzmanlar dinazor kalıntıları üzerinde yaptıkları araştırmada dinazorların çok iyi yüzücü olduklarını ortaya çıkardı.

Abone ol

Alberta Üniversitesi'nden uzman Scott Persons ve bir grup bilim insanı, dinazorların seyahat ederken kullandığı Çin'deki nehir havzalarındaki tırnak işaretlerini inceledi.

Szechuan eyaletinde bulunan nehir yatağı birçok "kuru" ve "ıslak" döngüden geçti ve burada çok sayıda dinazorlara ait ayak izi var.

Persons "Biz altı veya yedi hayvan bulgusuna rastladık. Bu hayvanların hepsinin kafası aynı yöne doğruydu. Bir sürünü parçası olarak birlikte bir yöne hareket ediyor gibi. Nehir kıyısını bir tür otoyol olarak kullanmışlar" dedi.

Tırnak izlerinin sağa ve sola koordineli hareket ettiğini söyleyen Persons "İşaretler yaklaşık 15 metre gözüküyor" dedi. Çalışma ekibi bu kanıtlardan yola çıkarak dinazorların koordineli bir şekilde yüzdüğünü iler sürüyor.

İŞARETLERE GÖRE NEHİR BOYUNCA YÜZMÜŞ

Persons yaptığı açıklamada "İşaretler dinazorların nehir boyunca yüzdüğünü gözteriyor" dedi. Bilim insanları bu izlerin kısa ön uzun arka bacaklı bir dinozor türüne ait olduğuna inanıyor. Bir etobur olan bu hayvanın kalçadan yüksekliği bir metre olduğu tahmin ediliyor.

Chinese Science Bulletin dergisinde yayımlanan çalışmayı Persons ve arkadaşları yaptı. Ekip Szechuan eyaletindeki fosil alanında çalışmalarını sürdürüyor. Uzmanlar dinazorların yüzdüğü ile ilgili teori için daha fazla detay araştırıyor