BIST 10.618
DOLAR 32,25
EURO 35,03
ALTIN 2.491,04
HABER /  GÜNCEL

Olympus'un 'geleceği tehlikede'

Japon fotoğraf makinesi devi Olympus'un hisse senetlerine yapılan yatırımlarda ortaya çıkan zararın gizlendiğini itiraf etmesinden sonra şirket büyük değer kaybetti. Şirketin geleceğinin tehlikede olduğu belirtiliyor.

Abone ol

Japon fotoğraf makinesi devi Olympus'un hisse senetlerine yapılan yatırımlarda ortaya çıkan zararın gizlendiğini itiraf etmesinden sonra şirket büyük değer kaybetti.

Uzmanlara göre şirketin geleceği tehlikede

Şirketin 1990'lı yıllardan bu yana yaşanan kayıpları gizlediğini itiraf etmesinin ardından, Olympus hisse senetlerinde yüzde 30'a yakın düşüş oldu.

Olympus, 2008'de İngiliz tıp malzemesi şirketi Gyrus'un 2,2 milyar dolara satın alınması sırasında ödenen 687 milyon dolarlık mali danışmanlık ücreti ve üç farklı küçük Japon şirketinin alımında ödenen 773 milyon doların, hisse senedi yatırımlarında ortaya çıkan kaybı örtmek için kullanıldığını açıkladı.

Şirketin eski Yönetim Kurulu Başkanı Michael Woodford, 14 Ekim'de görevden alınmış, Woodford bu konuda sorular sormaya başladığı için kovulduğunu savunmuştu.

Şirket Woodford'ın iddiaları üzerine, hiçbir yanlış iş yapılmadığını savunmuş ve konunun tarafsız bir kurumca araştırılacağını duyurmuştu.

Ancak Olympus tutumunu değiştirdi ve Genel Müdür Şiuçi Takayama bir basın toplantısı düzenleyerek, kayıpların gizlendiğini itiraf etti.

Takayama, eski Genel Müdür Tusuyoşi Kikukava, eski Genel Müdür Yardımcısı Hisaşi Mori ve şirketin eski Mali Denetçisi Hideo Yamada'yı suçladı.

Takayama, "Bu olanlardan kesinlikle haberim yoktu." diye konuştu.

Genel Müdür Takayama eski yöneticileri suçladı

Takayama, eski yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunmayı değerlendirdiklerini söyledi.

92 yaşındaki şirket, skandalın ortaya çıktığı Ekim ayından bu yana değerinin yarısını kaybetmişti.

Uzmanlar, bu itirafların şirketin geleceğini tehdit ettiği görüşünde.

ITC Yatırım Ortaklığı'ndan Riyosuke Okazaki, "Bu çok ciddi bir olay. Olympus kayıplarını örtmek için 20 yıldır muhasebe kayıtlarında sahtecilik yapıldığını itiraf etti. Sözkonusu 20 yıldaki tüm yöneticiler bundan sorumlu. Olympus hisse senetlerinin borsadan çekilmesi gibi ciddi bir risk var. Şirketin geleceği karanlık" diye konuştu.

Şirketin işlem gördüğü Tokyo Borsası'ndan yetkililerse, bu konuda karar vermeden önce saklanan kayıpların boyutlarını öğrenmek istediklerini söyledi.