BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,08
ALTIN 2.526,27
HABER /  DÜNYA

Olimpiyatlar'da bir güvenlik skandalı daha

Londra Olimpiyatları'nın güvenliğinden sorumlu G4S şirketi yine skandal yaratacak bir iddiayla suçlanıyor.

Abone ol


Guardian'a konuşan bir haber kaynağına göre, güvenlik görevlilerinin eğitimleri ve sınavları sırasında son derece gevşek davranıldı.

Kursiyerler, 2012 Londra Olimpiyatları'na gelenlerin patlayıcı madde, silah gibi tehdit oluşturacak donanımla içeri girmesini engellemek için kullanılan X-ray cihazlarında sadece 20 dakika eğitim aldı.

Bunun yanı sıra, bomba tespitine yönelik sınavları geçebilmeleri için birden fazla şans tanınan kursiyerlere, tekrar edilen testlerde eski sorular yöneltildi. Hatta kursiyerlerin sınav sırasında, denetmenlerin burnunun dibinde konuşarak “kopya çekmesine” izin verildi.

"İLK TESTTE SADECE İKİ KİŞİ BAŞARILI OLDU"

G4S'in testlerine katılan bir güvenlik görevlisi adayının Guardian'a bildirdiğine göre, "40'tan fazla kişiden oluşan kursiyer grubundan, sınavı ilk seferinde geçebilen sadece iki kişi oldu. Başarısız olanların defalarca aynı soruları yanıtlamalarına izin verildi. Akşam 5'e kadar kursiyerler testleri istediği kadar tekrar edebildi, birbiriyle konuşarak doğru yanıtları buldu."

Guardian'ın kaynağı, gerçek X-ray cihazlarında sadece 20 dakikalık eğitim gördüklerini, diğer derslerde simülasyon cihazlarıyla çalıştıklarını ancak bunların orijinallerine benzemediğini ifade etti.

G4S, Olimpiyat kurallarına aykırı davranılmadığı, eğitim koşullarının Olimpiyat organizatörlerince kontrol edildiği ve testlerin tekrar edilmesinin yanlış bir uygulama olmadığı açıklamasında bulunurken, hükümet yetkilileri cephesinde kaygılar dile getirilmeye devam ediyor.

POLİSİN VE SİLAHLI KUVVETLERİN GÖREV YÜKÜ ARTIRILDI

Bu endişelere istinaden, Olimpiyatlar'a üç gün kala, polis ve silahlı kuvvetlerden, kapalı devre televizyon sistemi CCTV kullanmanın yanı sıra x-ray makinelerinin başına daha fazla görevli koymaları istendi.

Olimpiyatlar'da güvenlikten sorumlu taşeron firma G4S'in, sözleşme kapsamında vadettiği sayıda görevliyi sağlayamayacağı ortaya çıkınca, İngiliz polisi ve ordu binlerce takviye kuvveti görevlendirmişti. G4S, 10 bin adet eğitimli personel tedarik edeceğini taahhüt etmiş ama son anda 7 bin kişiyi görevlendirebileceğini açıklamıştı.

Bunun üzerine, İngiliz Dışişleri Bakanlığı 3 bin 500 ek personel görevlendirdi, bunlara bin 200'ünün daha ekleneceğini açıkladı.