BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Olimpiyatlar Londra iş dünyası için bir felaket mi?

En işlek caddelerdeki dükkan sahipleri, turistlerin Londra merkezinden kaçtığını söylüyor.

Abone ol

Londra'da kimi işletmeler, Olimpiyatların ziyaretçilerin kent merkezinden kaçmasına neden olduğunu ve bu nedenle zarar ettiklerini söylüyor.

Kentin en işlek yerlerinden olan Oxford Caddesi, normalde turistlerin, çalışanların ve alışveriş yapanların kaldırımda zar zor yürüdüğü bir yer olarak bilinir.

Ancak burada dahi sokaklar her zamankinden daha sessiz.

Oxford Caddesi'nde hediyelik eşya tezgahı işleten Ahmed Vakas, Olimpiyatların karlı geleceği düşüncesiyle mal stoğu yaptığını ve daha uzun saatler çalışmayı beklediğini, ama daha bir hafta dolmadan bu umudunu kaybettiğini söylüyor.

Ahmed, "Satışlarımız geçen yıla göre yarı yarıya düştü. Bana kalırsa bunun sorumlusu fiyatlarını artırıp insanları kaçırtan oteller." diyor.

Caddenin ünlü mağazalarından Selfridges'de de her zamankinden daha az müşteri göze çarpıyor.

Seyahat etmek kolay

Kamuoyu araştırma şirketi Experian'ın topladığı veriler de bunu doğrular nitelikte.

Araştırmaya göre Doğu Londra'da Pazartesi ve Salı günleri alışveriş yapanların sayısı bir yıl öncesine göre yüzde 9,6 daha düşük. Batı Londra'dan bir günde gelip geçenlerin sayısı ise yüzde 4,5 azalmış.

Londra Olimpiyatları, iş dünyasının başını ağrıtsa da banliyöde yaşayıp her gün kent merkezine gidip gelen kimi çalışanların hayatını kolaylaştırmış görünüyor.

32 yaşındaki Mia Brown, büyük bir alışveriş merkezinde çalışıyor.

Hayatı Londra merkeziyle kentin güneyindeki Streatham semti arasında geçiyor.

Olimpiyatlar başlayınca işe gelmek için daha erken kalkması gerekeceğini düşündüğünü, ama tam tersine seyahatlerinin kolaylaştığını anlatıyor.

47 yaşındaki Graham ise Olimpiyat Köyü ve çevresinde ciddi bir hareketlilik yaşandığını, dev ekranlar kurulu olduğunu, Oxford Caddesi'ndeki mağaza sahiplerinin ise müşteri çekmek için herhangi bir hizmet sunmadıklarına dikkat çekiyor.

'Terkedilmiş' Londra

Londra Ulaştırma Dairesi TFL, yaz aylarında metroda hafta içi günde 3 milyon kişinin seyahat ettiğini ve bu sayının biraz üzerinde veriler elde ettiklerini belirtiyor.

Ancak Olimpiyat köyünün bulunduğu Stratford semtine giden hafif raylı metro sistemi DLR'ı kullananların sayısının gözle görülür oranda arttığına dikkat çekiyor.

Olimpiyatları organize eden Locog şirketinin sözcüsü ise Londra'daki otellerde kalan yabancı turist sayısı açısında rekor kırıldığını vurguluyor.

Sözcü, uzun vadede amaçlarının 2013 ve sonrasında kente daha fazla turist çekebilmek olduğunu, önümüzdeki beş yıl içinde 950 milyon sterlinin üzerinde turizm geliri hedeflediklerini söylüyor.

Öte yandan kimi turistler ise Londra'nın "terkedildiği" şeklindeki konuşmalardan dolayı şaşkınlık içinde.

Kanadalı Cheryl ve Barbara Anderson, olimpiyatlara denk getirmiş olsalar da bilet bulamamışlar.

Cheryl, "Haberlerde trafiğin normalden az olmasının beklendiğini duyunca, normalde ne kadar kötüydü acaba diye düşündük." diyor ve ekliyor:

"Metronun da kalabalık olduğunu düşündük. Oturacak yer bulmanın güç olacağını bilmiyorduk doğrusu!"