BIST 10.158
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.397,60
HABER /  GÜNCEL

Olay kitap baskını 63 yıl önce de olmuş!

Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin, 1948 yılında babasının yayınlamak üzere kaleme aldığı broşüre baskın yapıldığını anlattı...

Abone ol

Nesin Vakfı yöneticisi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı Ali Nesin, Ergenekon kapsamında yapılan son gözaltılardan, olay kitap 'İmamın Ordusu' na kadar birçok konuda Akşam Gazetesi'nden Melis Apaydın'a açıklamalarda bulundu.

Gazeteci Ahmet Şık'ın henüz basılmadan toplatılan kitabıyla ilgili benzer bir olayın da babası Aziz Nesin'in başına geldiğini anlatan Nesin, şöyle konuştu:

Yıl 1948... Ülkenin yoğun Amerikan emperyalizmi baskısı altında olduğu günler... Babam 'Nereye gidiyoruz?' adında bir broşür yayımlamak istemiş. Bu broşür yüzünden yargılanmaya başlanmış. Fakat o dönemde bunun suç olabilmesi için en az 2 kişinin okuması gerekiyormuş. Bu yüzden matbaacıyı da okudu göstermek istemişler. Matbaacı ise şöyle cevap vermiş, 'Hakim bey ben bastığım her kitabı okusaydım profesör olurdum.' Buna rağmen babamı 1 yılı aşkın hapse ve sürgüne mahkum etmişler.

Özgür olduğumuz için daha çok aptalız

'Ergenekon davası, artık böyle bir örgütün varlığına inananlar için bile şüpheli bir dava' diyen Ali Nesin, davanın ele alınış biçimini çok sakat diye nitelendiriyor. Yıllar önce 'Bu ülkenin yüzde 60'ı aptal' diyen babası Aziz Nesin'e benzer olarak şu yorumu yapıyor: Ben Türkiye'deki birçok şeyi anlayamıyorum. Ya çok büyük bir hesap kitap söz konusu ya da çok büyük bir aptallık. Ya hesap kitap bilmiyorlar, ya da benim aklımın ermeyeceği kadar çok şey biliyorlar. Tüm halkların çoğunluğu aptaldır. Ama Türkler çok özgür oldukları için aptallıklarını daha çok ortaya çıkarıyorlar.