BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Öğrenciye anlamsız yasak

Avrupa Birliği yolundaki Türkiye'de üniversitelerin bilim ve düşünce adamları yetiştirmesi gerekirken, İstanbul Üniversitesi, öğrencileri okula almıyor.

Abone ol

İÜ öğrencileri, çoğu demokratik hak kullanımı niteliğindeki nedenler yüzünden başlatılan soruşturmalara karşı cuma günü protesto eylemi yaptı.

Ekimde eğitime başlayan İÜ'de yönetim üç ayda 100 öğrenciye 500 soruşturma açtı. Bir haftadır 44 öğrenci okula sokulmuyor

Afiş asmak, basın açıklaması yapmak gibi nedenlerle İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) bu eğitim yılının başından beri yaklaşık 100 öğrenciye 500 disiplin soruşturması açıldı.

Bir hafta önce ise 44 öğrenci, 'Rektör Kemal Alemdaroğlu'nun intihal yaptığı için meslekten men edilmesi'yle ilgili basın açıklaması yaptığı ve 19 Aralık'ta cezaevlerine düzenlenen 'Hayata Dönüş Operasyonu'yla ilgili olarak etkinlik yapmak istemesi gibi gerekçelerle okula alınmamaya başladı.

Okula alınmayarak, eğitim haklarının ellerinden alındığını söyleyen öğrenciler, okul yönetimi hakkında 'görevi kötüye kullandıkları' gerekçesiyle savcılığa suç duyurusundu bulundu. Öğrenciler, gelecek hafta ise idare mahkemesine başvuracak.

Bilgi verilmiyor

Okula alınmama gerekçelerinin kendilerine söylenmediğini belirten öğrenciler, "Gelen tebligatlarda soruşturma tarihleri ve 'İhtiyati tedbir kararı' tarihleri de uyuşmuyor. 18 Aralık'ta bizi okula almamaya başladılar
ama 19'unda disiplin soruşturması açtılar. Tebligatlarda, 'Soruşturması nedeniyle yükseköğretim kurumlarına giremez' yazıyor. Ama nedeni belirtilmiyor" diye konuştu.

Öğrencilerin avukatı Züleyha Gülüm ise, öğrenci işlerine gittiklerini belirterek, "Okula alınmama kararını elden istedik ama 'evlere yolladık' deyip vermediler. Dosyayı da göstermediler. Aslında öğrencilere de, avukatlarına da dosyaları göstermeleri gerekiyor. Savunma alınmadan böyle bir uygulama başlatılması yanlış" dedi.

Dönem başından beri hakkında 14 soruşturma açılan Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Öğrencisi Tuna Altan, okulun açıldığı andan itibaren kimlik kontrolleri ve sivil polislerin sayısının artması gibi uygulamalarla
baskıların arttığını belirterek şöyle konuştu:

"Okula alınmayanların listesini polisin hazırladığı belli. Çünkü iki arkadaş 19 Aralık haftasındaki eylemlere katılmadı. Ancak onlar da okula alınmıyor. Öte yandan okuldan atılmış ya da mezun olmuş kişilere de soruşturma geldi.

İÜ'de yıllardır afiş asılır, bildiri dağıtılır. Her hafta astığımız afişlerden, bildirilerden ötürü soruşturma açıyorlar. Sivil polisler 'bundan sonra her hafta soruşturma açacağız' diyorlar."

İdeolojik halay!

Şimdiye kadar hakkında 20 soruşturma açılan Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi Özlem Coşkun'a ise, dönem başından beri yedi soruşturma açılmış. Coşkun, arka arkaya dört gün 'Afiş asmak'tan hakkında dört soruşturma açıldığını da söyleyerek bunun mevzuata aykırı olduğunu vurguluyor. Coşkun geçen yıl da, nevroz şenliğine katılıp 'İdeolojik halay çekmek' gerekçesiyle ceza almış. Açtığı davayı kazanan Coşkun aynı zamanda tazminat davasını da kazanmış.

Birinci sınıfın daha ilk dönemini bile tamamlamamasına rağmen Matematik öğrencisi Bertan Koyuncu'ya şimdiye kadar 11 soruşturma açılmış. Her basın açıklamasından sonra soruşturma açıldığını söyleyen Koyuncu, "Bizi okuldan uzaklaştırdıktan sonra Edebiyat Fakültesi kantininde, Hergele Meydanı'na üniformalı polisler girmeye başladı. Bizi okuldan çıkaranlar, bizim yerimize okula polisi sokmuş. Meslekten men cezası almış bir rektörün yüzlerce öğrenciye düşüncelerinden dolayı soruşturma açması meşru değil" dedi.

Hakkında dönem başından beri üç soruşturma açılan Matematik ikinci sınıf öğrencisi Sevgi Yumuk da, sene başında Emniyet'in bir liste yaptığını söyleyerek, "Her olayda bu listedeki kişilere soruşturma açılıyor" diyor. Yönetime karşı 'Soruşturmaya Hayır, Arkadaşıma Dokunma' kampanyası başlatan öğrenciler, "Mücadeleyi sürdüreceğiz" diyor.

Konuyla ilgili görüşlerini almak istediğimiz İÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'na ve yardımcılarına ulaşılamazken, diğer yetkililer de açıklama yapma yetkilerinin olmadığını söyledi.

Kaynak:Radikal