BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,16
ALTIN 2.462,13
HABER /  GÜNCEL

ODTÜ'lüler tutuksuz yargılanacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ODTÜ'ye gelmesini protesto eden öğrenciler çıktıkları mahkeme tarafından serbest bırakıldı ancak yargılama devam edecek.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ODTÜ’ye gelmesini protesto eden öğrenciler çıktıkları mahkeme tarafından serbest bırakıldı ancak yargılama devam edecek.

Özel yetkili savcılığın yazısıyla evlerinde arama yapılan ve gözaltına alınan 10 öğrencinin ikisi dün emniyetten salıverilirken, sekizi hakim karşına çıktı.

Öğrenciler adli kontrol getirilerek ve yurtdışına çıkış yasağı konularak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Öğrenciler adli kontrol gereği her hafta emniyete giderek imza verecekler.

Bundan sonraki aşamada ise savcının iddianamesini hazırlamasının ardından yargılama süreci başlayacak.

‘Üç ayrı terör örgütüne üyelik suçlaması’

Tutuklanma talebiyle hakim karşısına çıkarılan sekiz öğrenciden birinin avukatı olan Deniz Özbilgin, müvekkiline pankartı niye tuttuğunu sorduklarını söylüyor: “Can Kaya pankartı tutmuyordu, arkasında duruyordu. Müvekkilim bu soruya ‘pankartı tutmuyorum ama tutabilirdim de’ diye yanıt verdi. Zaten pankart tutmak suç değildir.”

Avukat ayrıca öğrencilerin evlerinden toplananlar arasında Lenin’in kitaplarının, dergi ve kartpostalların olduğunu aktarıyor. Özbilgin’in verdiği bilgiye göre başka bir öğrenci “üç ayrı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.”

Başbakan Erdoğan 18 Aralık’ta Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılması için ODTÜ Uzay’a gitmiş, öğrenciler ise hükümetin politikalarını eleştirmek üzere bir protesto gösterisi düzenlemek istemişlerdi.

Başbakanın ziyareti dolayısıyla üniversiteye sevk edilen binlerce takviye polis, öğrencilere gaz bombaları ve tazyikli su ile sert bir şekilde müdahalede bulunmuştu. Müdahale sonrası pek çok öğrenci yaralanırken, protestoya katılan öğrencilerden Barış Barışık başına isabete den gaz fişeği nedeniyle beyin kanaması geçirmişti.

21 Aralık’ta ise 10 öğrenci terörle mücadele polisleri tarafından evlerine düzenlenen baskınla gözaltına alınmıştı. Dosyada 12 öğrencinin adı bulunuyor. Ancak iki öğrenci ikametinde bulunamadığı için gözaltına alınmamıştı.