BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.442,86
HABER /  GÜNCEL

Öcalan, tavşana kaç tazıya tut mu dedi?

Kobani eylemlerinde ortalığın yakın yıkılmasında Abdullah Öcalan'ın rolü var mı? Abdülkadir Selvi yazdı

Abone ol

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, çözüm sürecini dinamitleyen tarafın Kandil olduğunu yazdı.

3 Eylül 2014'de yol haritasının tüm kesimlerce kabul edildiğini belirten yazar, kamu otoritesi şartını Kandil'in kabul ettiğini ancak verilen sözü yerine getirilmediğini açıkladı. 

Bugünkü yazısında çözüm süreci ve Kobani olaylarını ele alan yazar, faturayı Kandil'e kesti. 1.5 ay önce Ankara'daki kritik toplantının ayrıntılarını okurlarıyla paylaştı:

1 HAFTA İÇİNDE OLAYLAR BİTECEK SÖZÜ VERİLİYOR AMA...

3 Eylül tarihinde bir, 'Yol haritası' çıkarılıyor. Daha da önemlisi, takvimlendirme yapılıyor. MİT Müsteşarı Hakan Fidan İmralı'ya gidiyor. HDP heyeti ise Kandil'e çıkıyor. Kandil'e giden heyeti 10 Eylül tarihinde bizzat Başbakan kabul ediyor. HDP'lilerle görüşmelerde heyet halinde Başbakan düzeyindeki ilk görüşmeydi bu. 3.5 saat süren görüşmede Davutoğlu çözüm süreci ve Kobani'ye ilişkin önemli değerlendirmeler yapıyor. Yol Haritası hem İmralı hem Kandil tarafından onaylanıyor. Orada Davutoğlu'nun bir şartı oluyor. Bölgede kamu otoritesinin tesisi. Bunu bölgeye giden herkes gözlüyordu. Örgüt çözüm sürecinin sağladığı imkanları istismar etti. Bölgede kendisini otorite olarak göstermeye çalıştı. Bunda kısmen başarılı da oldu.

O nedenle Davutoğlu görüşmede, yol haritasının hayata geçirilebilmesinin şartı olarak gördüğü şu hususları sıralıyor.

-Yol kesme, haraç toplama, vergi salıp, yargılama yapma, halka taciz.

Bunların durdurulması ve kamu otoritesinin sağlanması konusunu Yol Haritasının olmazsa olmaz şartı olarak gösteriyor. Bunun üzerine 1 hafta içinde bu olumsuzluklara son verileceği sözü veriliyor. Davutoğlu, 'Siz 1 hafta dediniz ben 1 ay diyorum. Size 1 ay süre veriyorum' diyor.

Bu arada yol haritasında, 'Yatay kademelendirmeye' gidiliyor. Atılan adımlar güven sağladıktan sonra ikinci aşamanın tamamlanıp, üçüncü aşamaya geçilmesi konuşuluyor.

Yol haritasına göre 2015 yılının ilk çeyreğinde üçüncü aşamaya yani silahların bırakılmasına geçilmesi konuşuluyordu.

KANDİL HÜKÜMETİN ALTINDAKİ MERDİVENİ ÇEKTİ

Hükümet çözüm için merdiven kurdu, Kandil ise hükümetin altındaki merdiveni çekti.

6-8 Ekim olayları derin bir hayal kırıklığına yol açtı.

Malatya dönüşü Başbakan'la sohbetimizde söylemişti. 'Artık Kobani'den önce bir de Kobani'den sonra var' diye.

Toplantıda Öcalan'ın doğrudan mesaj vermesi konusu da gündeme geliyor. Ancak Öcalan'ın da Kobani korosuna uyduyu telaffuz ediliyor. Hatta Öcalan'ın 'Tavşana kaç tazıya tut' şeklinde hareket ettiğine dair değerlendirmeler yapılıyor.

Bu Öcalan'ın yazılı mesajı ve benim değerlendirmelerimin aksine bir durum.

Bu arada konuştuğum Akil insanlara, Davutoğlu ile ilgili gözlemlerini sordum.

Konuya çok hakim, özgüvenli, sakin bir üslupla konuşuyor. Lafı eveleyip gevelemeden net konuşuyor. Çözüm sürecine inancı ise yüzde bin beş yüz...