BIST 9.992
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.434,46
HABER /  GÜNCEL

Öcalan: 'Diyalog ve müzakere süreci hızlandırılsın'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani'deki durumla ilgili Öcalan'la görüştüklerini ve Kürt liderin "Diyalog ve müzakerenin hızlandırılmasını tavsiye ettiğini" söyledi.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani'deki durumla ilgili Öcalan'la görüştüklerini ve Kürt liderin "Diyalog ve müzakerenin hızlandırılmasını tavsiye ettiğini" söyledi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'la kısa bir yazışma gerçekleştiğini ifade eden Demirtaş, "Dün gece itibariyle bizler sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk. Kendisiyle bu katliam tehlikesine karşı diyalog ve müzakereyi hızlandırma yöntemini bütün taraflara telkin ettiğini önerdiğini belirtmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) örgütünün Kobani'yi işgalini protesto amacıyla Kürt liderler çağrıda bulunmuştu. Üç gündür devam eden gösterilerde 23 kişi öldü. Protestocular zaman zaman polisle, zaman zaman da kendilerine muhalif gruplarla çatıştı.

Diyarbakır'da bir basın toplantısı düzenleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, protestolarda şiddetten zarar gören herkese üzüntülerini iletti.

'Suriye politikası toplumda kırılma yarattı'

Hükümetin Suriye'deki politikasını eleştiren Demirtaş, şöyle konuştu:

Türkiye'nin Suriye politikasının, alevileri ötekileştirdiğini anlatmaya çalıştık. Suriye'deki bütün inançların hepsinin desteklenmesi gerektiğini yüzlerce defa açıklamalarımızda belirttik. Fakat hükümet orada yaşayan halkları partisine göre siyasi düşüncesine göre ayırarak yardım etti. PYD'li Kürt, PYD'li olmayan Kürt. Esad'dan yana olan Şii, olmayan Şii diye ayırarak yardım etti."

Türkiye'den 2 binden fazla tır ile Suriye'ye silah gönderildiğini iddiasına da değinen Demirtaş, "Bunların bir kısmının El Nusra, El Kaide bağlantılı çetelerin eline geçtiği, IŞİD'in kullandığı silahların Türkiye'den giden silahlar olduğu çok tartışıldı. Bu da toplumda kırılma yarattı" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı, endişelerini defalarca Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ilettiklerini "Kürtlerin devleti yok diye mi bu kadar sahipsizler" diye sorduklarını belirtti. Davutoğlu'nun ise kendilerine yanıt olarak "Kürtlerin devleti var, biziz" dediğini söyledi.

'Türkiye'nin Suriyelileşmesini isteyenlerden değiliz'

Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Sadece kınamakla yetinip, '180 bin kişiyi de içeri aldık daha ne yapalım' söylemi kırıcıdır, dedik. Kaldı ki çözüm sürecini doğrudan etkileyen bir meseledir. Gelecek yüz yılımızı etkileyecen bir mevzudur. Kobani'ye birlikte yardım edelim, IŞİD'e karşı 40 dünya ülkesiyle koalisyon yapabiliyorsunuz, kendi halkınızla da yapın. Kobani'yi de birlikte kurtaralım, geleceğimizi de birlikte kurtaralım."

Bu süreç nedeniyle halkı eyleme çağırdıklarını söyleyen Selahattin Demirtaş, Varto'da bir vatandaşın öldürülmesinin ardından şiddetin tırmandığını ifade etti. HDP Eş Genel Başkanı, toplumda yaşanacak bir çatışmadan herkesin uzaklaşması gerektiğini ifade ederek:

"Birbirimize düşman gözüyle bakacak, halklar arası çatışmaya sürükleyecek bir yaklaşımdan herkes hızla uzaklaşmalıdır. Bundan daha tehlikelisi olamaz. Başımıza gelebilecek en büyük felaket halklar arası bir savaşın gerçekleşmesidir. 'Türkiye Suriyelileşsin' diye uğraşanlar var biz onlardan değiliz. Biz türkiye gerçek bir demokrasi barış ve kardeşlik ülkesi olsun diye uğraşanlardanız" dedi.

HDP'nin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüştüğünü kaydeden Demirtaş, şiddet kullanılmaksızın eylemlere devam edilmesi ve dikkatli olunması yönünde çağrıda bulundu.