BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,46
ALTIN 2.487,53
HABER /  GÜNCEL

Çavuşoğlu: Türkiye tek başına kara operasyonu yapmayacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'de tek başına kara operasyonu yapmasını beklemenin gerçekçi olmadığını söyledi. Ankara'da bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise uçuşa yasak bölge konusunun NATO'da tartışılmadığını belirtti.

Abone ol

Türkiye'ye gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da yaptıkları görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasında, Suriye'de yaşanan sorunlarla ilgili olarak Suriye yönetimini suçladı:

"Bugün Suriye'de Esad rejimi kaldıkça zulüm, gözyaşı, katliamlar devam edecektir. Esad rejimi 200 binden fazla insanını öldürmüştür. Esad rejimim bugün Suriye'deki ve bölgedeki istikrarsızlığın sebebidir. Esad rejimi kaldıkça bugünkü durum devam edecektir."

Çavuşoğlu: 'Kara operasyonu değerlendirilmeli, ÖSO desteklenmeli'

Çavuşoğlu, Türkiye'nin uçuşa yasak bölge talebini yineledi:

"Sadece hava saldırılarıyla arazideki güç dengesi değiştirilebilir ya da kısa vadeli terör örgütleri ya da IŞİD durdurulabilir ama yeterli değildir. Kara operasyonu dahil diğer opsiyonlar değerlendirilmelidir ve Özgür Suriye Ordusu desteklenmelidir."

Türk Dışişleri Bakanı, "Sadece Türkiye'nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek gerçekçi değildir. Müttefiklerimizle görüşmeler devam ediyor. Ortak karara vardıktan sonra Türkiye üzerine düşeni yapacaktır" dedi.

Türkiye'nin Suriye krizinde önemli boyutta bir insani yardımda bulunduğunu belirten Çavuşoğlu "Türkiye'nin ömür boyu BM gibi davranmasını beklemek de haksızlık" dedi.

Stoltenberg: Uçuşa yasak bölge NATO'da tartışılmadı

NATO Genel Sekreteri, "Ben Irak ve Suriye'deki sonların çok basit bir şekilde çözülebileceğine inanmıyorum. Uzun bir süreç olacak. Hava saldırılarıyla IŞİD'le mücadele edilmeye çalışılıyor" dedi.

Stoltenberg, Uçuşa yasak bölge konusunu Çavuşoğlu ile görüştüğünü fakat bu konuda NATO'da tartışma konusu olmadığını söyledi.

IŞİD'in bölge için çok önemli bir tehdit oluşturduğunu, uluslararası toplumun bir arada hareket etmesi gerektiğini söyleyen Stolenberg, "Türk halkını saldırılara karşı desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Stoltenberg, "NATO tüm müttefiklerini kendi güvenliklerini korumakta desteklemekte kararlıdır" dedi.

Stoltenberg ayrıca, "TBMM'nin Türkiye'nin daha aktif bir rol oynama konusundaki kararından memnuniyeti belirtmek istiyorum. Türkiye ile ortağız bölgede güvensiz durumu azaltmak için işbirliğine devam ediyoruz" diye konuştu.