BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.472,06
HABER /  DÜNYA

Öcalan Başbakan’a ’sayın’ der

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Sayın Öcalan’ın özellikle hassas olduğu bir konuya dikkatinizi çekmek i...

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Sayın Öcalan’ın özellikle hassas olduğu bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Kendisi Başbakan’dan söz ederken, Sayın Başbakan der, Cumhurbaşkanı’ndan söz ederken de Sayın Cumhurbaşkanı der” dedi.
Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Bağlıisa ve Çatak köyleri arasındaki 7 yıllık husumeti bitirmek için partisi tarafından düzenlenen barış yemeğine katılan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, daha sonra BDP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen mitinge katıldı. Parti il binası önünde düzenlenen mitingde konuşan Demirtaş, “Biliyorsunuz bugün hayırlı bir iş için Bingöl’deyiz. Uzun süredir Karlıova’da iki ailemiz, iki köyümüz arasında devam eden bir tatsızlık, bir huzursuzluk, bir husumet vardı. Çok şükür bugün görkemli büyük bir barışla sonuçlandı. Bütün bölgeye örnek olabilecek, bütün bölgede parmakla gösterilebilecek bir barış gerçekleştirdik. Bütün Bingöl halkı, Karlıova halkı güzel bir barış mesajı verdi. İnşallah Allah’ın izniyle ve sizlerin desteğiyle büyük sorunu da, Kürt sorunundaki barışı da bu şekilde yapacağız. Anaların eli yüreğindedir barışı haykırıyorlar. Günde 5 vakit namaz kılan, elini Allah’a barış için açıyor, barış için dua ediyor. Halkımız bu kadar barış sevdalısıdır. Bu kadar barış konusunda istekli ve samimidir” dedi.
TBMM’de Doğu ve Güneydoğu bölgelerini görmemiş milletvekillerinin bulunduğunu ifade eden Demirtaş, “Hayatında Ankara’dan bu tarafı görmemiş milletvekilleri var Meclis’te. Ankara’dan bu tarafı görmemiş, ayağını basmamış, bırakın savaşın acısını görmeyi, buraların daha suyunu içmemiş, tozunu toprağını görmemiş, buradaki insanın kahramanlığını, yiğitliğini daha görmemiş. Orada Ankara’dan kendi karnından atıyor tutuyor. Gündüz asıyor, aksam kesiyor, öbür gün savaşıyor, hiçbir derdi yok, kendi evladı ne askerde ne dağdadır. Ne sülalesinden tek bir kişi burada görevlidir” diye konuştu.
Üst düzey yönetici çocuklarının Doğu, Güneydoğu’da askerlik yapmadığını iddia eden Demirtaş, “Bakın bunları araştırıp biz Meclis’te gündeme getirdik. Geçmişe doğru isterseniz 50 yıl geriye gidin, genelkurmay başkanları, kuvvet komutanları, bakanlar, iktidar milletvekillerinin birçoğu, üst düzey askeri komutanlar, bunların kendi oğulları, yeğenleri nerede askerlik yapmışlardır? Tek tek çıkarıp baksınlar en doğuda yapan Sivas’ta yapmış, Bodrum, Marmaris, Kuşadası. Samimiyetle söylüyorum belgeleri elimizde. Kimin çocuğu burada, dağda peki canını veriyor? Gariban, işsiz, yoksul Türk’ün, Kürdün, Arap’ın, Çerkez’in, en yoksulun, en halk çocuğunun canı gidiyor burada işte” şeklinde konuştu.

“ÖCALAN, BAŞBAKAN’A SAYIN DER”
Abdullah Öcalan’ın Başbakan ve Cumhurbaşkanı’ndan söz ederken sayın diye hitap ettiğini söyleyen Demiştaş, “Sayın Öcalan’ın özellikle hassas olduğu bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Kendisi Başbakan’dan söz ederken, Sayın Başbakan der, Cumhurbaşkanı’ndan söz ederken Sayın Cumhurbaşkanı der. Neden? Muhataplarına duyduğu saygının gereği, kendine duyduğu saygının gereği. Peki Başbakan çıkıp ne diyor? Barış için gönderdiği heyet, gönderdiği kişiye, barış için elini uzattığı kişiye çıkıp meydanlarda terörist başı diyor. Bu her şeyden önce ayıptır. Siyaset bir kenara, zaten senin bütün derdin siyasi çıkar, bunu anladık. Fakat insanlık, insani değerler böyle günlerde, böyle zamanlarda belli olur. Abdullah Öcalan o 12 metrekarelik hücresinde saygılı konuşacak. Sen çıkıp milyonların önünde ona terörist başı diyeceksin. Bu halk bunu içine sindirmez. Bunların değişmesi lazım. Çünkü dedik ya barış yiğitlerin işidir. Cesaret işidir. Senin sayın Öcalan’ı muhatap alıp konuştuğunu bütün dünya biliyor. Fakat sen devekuşu gibi kafanı kuma gömmüşsün, sanki kimsenin bundan haberi yokmuş gibi davranıyorsun” dedi.
Konuşmasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın ‘Anadilde eğitim isteyen Kuzey Irak’a gitsin’ açıklamalarına da değinen Demiştaş, şöyle konuştu:
“Sen hangi hakla, hangi yetkiyle bir halkı kendi anavatanından kovuyorsun da ‘Anadilde eğitim isteyen Kuzey Irak’a gitsin’ diyorsun. Bu halk büyük bedelle, büyük cefakarlıkla, büyük emekle kendi onurlu duruşunu var etti. Bundan sonra da böyle gidecek, birlik olacağız.”
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in de katıldığı miting, yapılan konuşmaların ardından son buldu.