BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,67
ALTIN 2.394,30
HABER /  GÜNCEL

Obeziteyle mücadelede sağlıklı tabak

Türkiye Halk Sağlık Kurumu Başkanı Seçil Özkan, obezite ile mücadele çalışmaları kapsamında, ev hanımlarına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafın...

Abone ol

Türkiye Halk Sağlık Kurumu Başkanı Seçil Özkan, obezite ile mücadele çalışmaları kapsamında, ev hanımlarına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Sağlıklı Tabak’ önerisinin tanıtımı yapıldı.
Ev hanımlarına yönelik başlatılan ‘Sağlıklı Tabak’ uygulamasını açıklayan Türkiye Halk Sağlık Kurumu Başkanı Seçil Özkan, “Sağlığımızı korumak için sağlıklı olmak için 4 ana grup beslenme grubumuz var. Bunlarla yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamamız gerekiyor. Süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu, ekmek, tahıl grubu bunlardan önerilen miktarda porsiyonda almamız gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme ve hafta 3 gün yarım saat fiziksel aktivite ile obeziteden korunmak için uğraşmamız gerekiyor” diye konuştu.
Kadınların ev gezmelerinde, günlerinde nasıl beslenilmesi gerektiğini de anlatan Özkan, “Biz günlerde güzel tabaklar hazırlıyoruz tabi ama sağlığımızı kötü etkiliyor. Önermediğimiz tabaklar var. Onun yerine sebze ve meyve ağırlıklı ya da kısır yiyoruz. Fazla miktar da olmamakla birlikte takdirde bulgurun sağlıklı bir besin olduğunu biliyoruz, bol sebzeli günlerde yemek için önerebileceğimiz bir tabak” dedi.
‘Sağlıklı tabakta’ olması gerekenleri sıralayan Özkan, şunları dedi:
“İçecek olarak gazlı içecekler yerine ayran gibi içecekleri, tabak olarak da sağlıklı tabakları tercih ediyoruz. Çayı çok önermiyoruz ama seviyorsak da açık ve limonlu bir çay ve de şekersiz, tuzu ve şekeri hayatımızdan çıkarmayı öneriyoruz. Tabakta marul, maydanoz gibi salata ürünleri var. Çilek var, domates, salatalık, kısırımız var ve yaprak sarması var. Kuruyemiş olarak da ceviz ve fındık öneriyoruz. Yaklaşık 4 tane ama fazla değil, miktarda önemli sağlıklı diye çok fazla da yememiz gerekiyor.”
Özkan şöyle devam etti:
“Evimizde bu alışkanlıkları kazanmak sağlıklı davranışı biz kadınlar gösterirsek çocuklarımız da ailemizde daha fazla gösterecektir. Çocuklarımızı çocukluğundan itibaren bu tür davranış değişikliğine geçirmeye çalışmak için gerçekten çaba göstermemiz gerekiyor. Kitle endeksimize de takip etmemiz gerekiyor. Sağlıklı mıyız? Başka bir şey yapmalı mıyız? Bunların dışında ekstra bir diyet yapmalı mıyız? Ona da bakmamız gerekiyor. Vücut kitle endeksimiz için de bir çarkımız var. Toplum sağlığı merkezlerinde diyetisyen danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.”
Ev hanımlarına eğitimler düzenleyerek ‘Sağlıklı tabak’ı duyuracaklarını kaydeden Özkan, kek ve böreklerin yerini sebze ve meyvelerin alacağını söyledi.
(İHA)