BIST 10.471
DOLAR 32,80
EURO 35,09
ALTIN 2.452,60
HABER /  DÜNYA

Obama'yı hem övdü, hem eleştirdi!

İran, ABD Başkanı Barack Obama'nın “diplomasiye öncelik verileceği ve İran'a karşı savaşı düşünmediği” yönünde basında yer alan ifadeleri olumlu karşıladı...

Abone ol

Devlet televizyonunun haberine göre dini lider Ayetullah Ali Hamaney  Uzmanlar Meclisi ve üyelerini kabulde yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Barack  Obama'nın İran'la ilgili son açıklamalarına da değindi.

Obama'nın “diplomasiyle öncelik verileceği ve İran'a karşı savaşı  düşünmediği” yönündeki ifadelerini değerlendiren Hamaney, “Bu söz, güzel bir  söz ve kuruntudan, yanılmadan kurtulmayı gösteriyor. Ancak ABD Başkanı  konuşmasının devamında demiş ki, 'yaptırımlarla İran halkını dize getirmek  istiyoruz'. Onun konuşmasındaki bu kısım ise kuruntunun devam ettiğini  gösteriyor” diye konuştu.

Hamaney, kuruntuların devam etmesinin Amerikalı yöneticilere zarar  vereceğini ve onların hesaplarının boşa çıkacağını söyledi.

İran'a yönelik yaptırımların 33 yıldır devam ettiğini, özellikle de son  bir yılda yaptırımların artırıldığını hatırlatan Hamaney, “Bu yöntemle İran  halkını İslami yönetimden ayırmak niyetindeydiler, ancak onlar 2 Mart'taki  seçimlerde halkın İslami yönetime bağlılığını gördüler” ifadesini kullandı.

Ayetullah Hamaney, halkın 9. dönem meclis seçimlerine yüksek oranda  katılarak nizama olan bağlılıklarını bir kez daha gösterdiğini bildirdi ve halka  teşekkür etti.

OBAMA NE DEMİŞTİ?

ABD Başkanı Barack Obama ise dün Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin İran konusunda önümüzdeki haftalar ya da aylar içerisinde karar vermesi gerektiği yönündeki algının doğru olmadığını söylemişti. Obama “aklı başında” bir siyaset izleyeceğini ve diplomasinin bu sorunu çözeceğine inandığını vurgulamıştı.

P5+1 İRAN'A SESLENDİ

ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleri de İran’ın nükleer programıyla ilgili gerginliği çözmenin yolunun diplomasi olduğunu savunurken, Tahran yönetimine de kaygıları yatıştırmak için gerekli sorulara yanıt verme çağrısı yaptı.  Altı ülke, yaptıkları ortak açıklamada, İran’dan ayrıca Perçin Askeri Tesisleri’ni Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun denetimine açmasını istedi.  Dün, Associated Press’e konuşan bazı diplomatlar, İran’ın Perçin’de nükleer silah denemeleri yapıldığına işaret edecek delilleri ortadan kaldırdığını öne sürmüştü.